Ženska bokvica biljka

Ženska bokvica

Drugi nazivi: paskavica, pitoma bokvica, široki trputac, velika bokvica, bukvica.

Stanište: Ženska bokvica je autohtona vrsta u Evropi i u umjerenim oblastima Azije. Međutim, ova biljka se odomaćila u svim umjerenim podnebljima u svijetu.

Opis: Ženska bokvica je niska višegodišnja biljka koja pripada porodici trpučevki. Ovalni ili srcoliki listovi su pri dnu skupljeni u rozetu. Listovi imaju 3-9 elastičnih debelih žilica tamnozelene boje.

Cvjetovi se nalaze na uskoj cilindričnoj stabljici koja je približno iste dužine kao peteljka cvijeta. Cvijet je sačinjen od žućkasto-smeđih i ljubičastih latica.

Sjeme ženske bokvice ima veoma ljepljivu površinu, što mu omogućava da se jednostavno zakači za ljude i životinje i tako se rasprostrani.

Dijelovi biljke koji se koriste: Sami vrhovi ženske bokvice se koriste u prirodnoj medicini.

Listovi se beru u sezoni cvjetanja, a koriste se u svježem ili sušenom stanju. Od svježih listova se može dobiti sok ili ekstrakt.

Sjeme ženske bokvice ima primjenu uglavnom kao laksativ i hrana.

Ženska i muška bokvica imaju slična ljekovita svojstva.

 

Upotreba biljke u terapeutske svrhe

 

Aktivni sastojci i supstance

Ženska bokvica sadrži iridoide, od kojih je najvažniji aukubin, flavonoide poput apigenina, tanine, sluz, silicijumovu kiselinu i enzime. Aukubin utiče na bubrege da luče mokraćnu kiselinu.

Biljka ima visoku nutritivnu vrijednost i bogata je kalcijumom, gvožđem i vitaminima A, C i K.

 

Ljekovita biljka od antičkih vremena

Još u antička vremena, ženska bokvica je bila poznata nekim grčkim i rimskim ljekarima. Grk Pedanijus Dioskorides je preporučivao ovu biljku za liječenje rana, ujeda pasa i opekotine, a Rimljanin Plinije je u ovoj biljci vidio nepogrešiv lijek u slučaju ujeda divljih životinja.

Biljka se vijekovima koristi u ljekovite svrhe i za liječenje raznih bolesti kao što su upale usne šupljine, infekcije grla, bol u uhu, vodena bolest, astma i epilepsija.

 

Lijek za rane i oštećenu kožu

Ženska bokvica je stekla veliki ugled i vjerovatno je najpoznatija za liječenje rana. Astringentsko, antibakterijsko i protivupalno dejstvo ove biljke je djelotvorno za liječenje manjih rana, posjekotina i ogrebotina.

Ženska bokvica se može direktno nanijeti na oštećenu kožu da bi se zaustavilo krvarenje, ubrzalo zacjeljivanje, prestao svrab u ublažio bol.

Smatra se biljkom korisnom za liječenje uboda zmija i insekata, te koprivnjače.

Pored toga, ženska bokvica se koristi za liječenje ekcema, psorijaze i opekotina prvog stepena.

Tradicionalnu upotrebu ove biljke za liječenje rana je potvrdila i nauka. Istraživanja su pokazala da ženska bokvica zaista sadrži hemijske supstance koje dezinfikuju povrede, ubijaju patogene organizme, smanjuju upalu i ubrzavaju proces izlječenja. U ovim istraživanjima se pokazalo da je svjež list ženske bokvice najdjelotvorniji.

 

Dobra je za varenje

Smatra se da ženska bokvica pomaže liječenju dijareje, gastritisa, kolitisa i drugih problema probavnog trakta upravo zbog svojih astringentskih svojstava.

Ova biljka se upotrebljava za vraćanje balansa kiseline u organizmu, za regulisanje želučanih lučenja, kao i za liječenje upala i iritacije u želucu i crijevima.

Ženska bokvica se koristi kao lijek za infekcije želuca i crijeva, kao i za infekcije urinarnog trakta, a zbog svog antispazmodičkog i demulcentnog dejstva, ova biljka se može koristiti za ublažavanje iritacije i smanjenje grčeva kod beba i male djece.

Sjeme ženske bokvice može poslužiti i kao laksativ.

 

Upotreba biljke kod respiratornih infekcija

Ženska bokvica smanjuje lučenje sluzi u disajnim putevima, što doprinosi liječenju prehlade, katara, sinusitisa, alergijska stanja pluća i bronhija poput alergijskog rinitisa i astme.

S obzirom da ova biljka ima antiseptička svojstva, može se koristiti i kao lijek za upaljeno grlo, tonzilitis i kašalj.

 

Jestivi korov

Svježi mladi listovi ženske bokvice su jestivi i takvi se mogu koristiti u salatama.

Stari listovi biljke, zbog debelih žilica, su tvrdi i žilasti i nisu namijenjeni za upotrebu, ali se mogu prokuvati i jesti kao špinat.

Sjeme ženske bokvice se može jesti ili sirovo ili kuvano i ima dejstvo slično sagu.

 

Doziranje i način primjene

Kao čaj: ¼ – ½ čajne kašike (1-3 grama) sušenih ili svježih listova namakati u šolji vruće vode 10-15 minuta. Preporučena dnevna doza je 3 šolje na dan.

Svježi listovi se direktno mogu nanositi na kožu, nekoliko puta dnevno, za liječenje manjih povreda, dermatitisa, uboda i ujeda insekata.

Kao tinktura: 2-3 ml tri puta dnevno.

Takođe, za liječenje kašlja se mogu pripremiti i medicinska ulja napravljna od jednakih dijelova sitno isjeckanih listova ove biljke potopljenih u hladno cijeđeno suncokretovo ulje.

Ukoliko koristite proizvode koji sadrže ovu biljku, važno je da uvijek pratite uputstva proizvođača.

Smatra se da je ženska bokvica veoma bezbjedna biljka kako za vanjsku, tako i za unutrašnju upotrebu.

Dok istraživanja ne potvrde da ni na koji način nije štetna, ne preporučuje se da je koriste trudnice i dojilje.

Bokvica Ženska (Trputac) /Plantago major/ 50 grama

Similar Posts