Vrkuta biljka

Vrkuta ili Virak /Alchemilla vulgaris/ biljka

Trava vrkuta ili virak

Naziv roda ove biljke, Alchemilla, odnosi se na vjerovanje koje datira iz srednjeg vijeka, a to je da kapljice vode koje se stvaraju na listovima vrkute mogu bazne metale pretvoriti u zlato.

Alhemičari su vjerovali da ove kapljice imaju tajanstvene i čarobne moći, te da se, uz to što obične metale pretvaraju u zlato, mogu koristiti i za podmlađivanje, tako da se još tada ova biljka koristila zbog svojih ljekovitih svojstava.

Drugi nazivi za ovu biljku su: virak, sitna rosica, biserak, gospin plašt.

Stanište: Biljka je rasprostanjena u Velikoj Britaniji i Irskoj, a može se naći i širom evropskog kopna. Ova biljka se može naći uz puteve, travnate površine (koje obično nisu pođubrene), obale rijeka i obronke planina.

Opis: Vrkuta je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža. Biljka ima uspravnu stabljiku, donji listovi su bubrežasti i pričvršćeni za tanke peteljke. Gornji listovi su sličnog oblika. Svi dijelovi bilje su pokriveni mekim dlačicama. Biljka cvjeta od juna do septembra i bogata je žuto-zelenim cvjetićima.

Dijelovi biljke za upotrebu: Svi dijelovi biljke iznad zemlje se koriste u biljnoj medicini. Biljka se prikuplja tokom ljetnih mjeseci kada je u cvatu, suši se i na kraju se koristi u tinkturama i ekstraktima.

Aktivni sastojci i supstance vrkute

Biljka je bogata taninima, salicilnom kiselinom, eteričnim uljima, gorkim supstancama i fitosterolima. Sadrži i vitamin C i brojne minerale.

Ljekovitost i primjena vrkute ili virka

Vrkuta u trudnoći i kod porođaja

Vjeruje se da mnogi sastavni dijelovi vurkute ili virka, naročito tanini i gorke supstance, imaju ulogu balansiranja i regulisanja reproduktivnog sistema kod žena.

Iako nije preporučljivo da se ova biljka koristi u ranim fazama trudnoće zbog dejstva koje stimuliše matericu, mnogi travari je smatraju odličnim lijekom za žene pred porođajem.

Tradicionalna upotreba virka je u vidu čaja koji jača matericu, te čini porođaj lakšim. Takođe, vjeruje se da ova biljka povećava proizvodnju mlijeka poslije porođaja.

Takođe, listove vrkute koriste dojilje, naročito u predjelu grudi i stomaka da bi se smanjili znaci na koži nastali nakon porođaja.

Vrkuta kao biljni lijek za regulisanje menstruacije

Vrkuta se koristi za smanjenje bola usljed menstruacije. Ova biljka zateže matericu i može biti blagotvorna kod obilnog i dugog menstrualnog krvarenja ili krvarenja materice između redovnih menstrualnih ciklusa.

Jedna od nekoliko studija koje su do sada urađene na temu ljekovitih svojstava vrkute je pokazala da ova biljka smanjuje kako krvarenje tako i trajanje menstruacije kod tinejdžerki koje pate od neredovnih menstruacija i obilnog krvarenja.

Prilikom oralne upotrebe ekstrakta vrkute primijećena je promjena nakon 3-5 dana, kao i preventivno dejstvo ako se uzima 10-15 dana prije menstruacije.

Lokalno se može koristiti kako biljno sredstvo za ispiranje, te kao sredstvo za ublažavanje raznih ginekoloških poremećaja poput vaginalne upale, bijelog pranja, gljivične infekcije, ili svraba.

Vrkuta mogu koristiti i žene u menopauzi.

Biljka za izlječenje rana

Smatra se da je vrkuta dobar lijek za rane, posjekotine, ogrebotine zbog visokog sadržaja tanina. Ova biljka može pomoći kod umanjenja bola i ubrzati proces izlječenja.

Za liječenje manjih kožnih povreda (posjekotine, ogrebotine, modrice) obloga se može namočiti u svjež čaj ili ekstrakt od virka i staviti na oštećenu površinu.

Za rane koje sporo zarastaju, izmrvljeno lišće virka se može staviti direktno na ranu ili se rana može isprati jakim čajem.

Vrkuta za njegu kože i bolesti probavnog trakta

Ova biljka, takođe, dobro djeluje kada se koristi kao sastojak u kremama za kožu kod osipa, ekcema, akni i uboda insekata. Takođe, na povrijeđeno mjesto na koži možete staviti toplu kašnu oblogu koju ste sami napravili.

Vrkuta vam može pomoći i kod usporavanja procesa starenja. Antioksidansi u biljci mogu pomoći u uklanjanju slobodnih radikala, održavajući elastičnost vaše kože.

Kreme koje sadrže virak mogu biti blagotvorne čineći suvu i grubu kožu mekšom.

U vidu vode za ispiranje usta, virak je dobar kao lijek za desni koje krvare, afte u ustima i upaljeno grlo. Ova tečnost će olakšati protok krvi i iscjeljenje.

Adstringentno dejstvo može biti korisno za liječenje poremećaja crijeva kao što je krvava stolica ili dijareja.

Listovi virka se mogu jesti sami ili u salatama. Imaju prilično gorak okus uzrokovan visokim sadržajem tanina.

Blagotvornost virka za zdravlje kose i tjemena

Upotreba virka može povoljno uticati na zdravlje i sjaj vaše kose. Antioksidansi koje smo ranije spomenuli su potrebni da bi se vaše tjeme riješilo slobodnih radikala koji sprečavaju folikule tjemena i kose u proizvodnji zdravih ćelija.

Virak može povećati apetit, ublažiti bol u stomaku i loše varenje. Ako ste dijabetičar, ova biljka vam može pomoći kod problema cirkulacije.

Virak se kao infuzija može koristiti lokalno i za unutrašnju upotrebu.

Doziranje i primjena vrkute ili virka

Kao čaj: Dodajte dvije supene kašike osušene biljke u 2-3 dl kipuće vode i ostavite čaj 10-15 minuta. Tri šolje je često preporučena dnevna doza ako se koristi kao biljni lijek.

Za jači čaj, kuvajte virak nekoliko minuta da bi ispustio što više tanina.

Kao tinktura: Uobičajena preporučena doza je 1-2 ml tri puta dnevno.

Ukoliko kupujete ovu tinkturu, važno je da se pridržavate uputstva proizvođača.

Moguća neželjena dejstva vrkute

Dužu upotrebu bilo koje biljke koja sadrži tanine bi trebalo izbjegavati jer postoje nagovještaji da mogu povećati rizik od karcinoma.

Iako nije dokazano da vrkuta može izazvati pobačaj, nije preporučljivo da ga koriste trudnice, bar tokom ranih stadijuma trudnoće, a poslije samo pod nadzorom ljekara ili stručne osobe.

Čaj od vrkute ili virka /Alchemilla vulgaris/ 50g

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *