Slatki pelin biljka

Slatki pelin, u koje svrhe i kako ga koristiti

Sadržaj web stranice o slatkom pelinu /Artemisia annua/

Slatki pelin je biljka iz roda pelina i porodice glavočika. Potiče iz umjerenih područja Azije, ali je rasprostranjena  i u Evropi, Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi. Staništa ove biljke su rubovi šuma, rijeke i jezerca na malim nadmorskim visinama, livade, rubovi dvorišta, nalazi se uz ograde, u baštama, pored pruga i puteva.

Slatki pelin je jednogodišnja zeljasta biljka čija je uspravna stabljika smećkaste ili ljubičasto-smeđe boje. Visina slatkog pelina u prirodi iznosi 30-100 cm dok kultivisana biljka može da naraste do 2 m. Listovi slatkog pelina imaju dužinu 3-5 cm i podijeljeni su na 2-3 mala lista. Karakteristika listova slatkog pelina je intenzivni aromatični slatkasti miris. Biljka je prilično gorkog okusa, pa je neki ljudi koriste sa drugim sastojcima ili je jedu neposredno poslije obroka ili je stavljaju direktno na tijelo. Slatki pelin ima male žućkasto-zelene cvjetove prečnika 2-2,5 mm koji su grupisani u labave metlice. Sjemenke slatkog pelina su smeđe ahenije prečnika 0,6-0,8 mm.

Vegetacioni period ove biljke je 190-240 dana u zavisnosti od klime i nadmorske visine. Period cvjetanja je od kasnog ljeta do jeseni, a oprašivanje se vrši vjetrom. Slatki pelin najviše voli potpuno do djelimično osunčana i vlažna mjesta, te plodnu ilovaču koja ima visok sadržaj azota. Biljka se, takođe, prilagođava šljunkovitom i pjeskovitom tlu.

Korisni elementi slatkog pelina

Slatki pelin ima mnogo nutrijenata koji su dobri za naš organizam, a to su:

  1. Kvercetin
  2. Koniferil alkohol
  3. Flavonoidi
  4. Terpenoidi
  5. Hidroksieugenol
  6. Tokoferoli
  7. Saponini
  8. Polifenoli
  9. Kalcijum
  10. Magnezijum

Ovi nutrijenti imaju mnoga ljekovita svojstva koja ćemo vam navesti.

Antikancerogeno svojstvo

Sadržaj saponina, terpenoida, flavonoida i antioksidanasa u slatkom pelinu se može boriti protiv raznih oblika karcinoma, kao što su karcinom dojke, karcinom želuca i karcinom jetre. Slatki pelin ima veliku antikancerogenu aktivnost zbog reakcije sa kompleksom gvožđa u krvi.

Ova biljka se koristi u Kini za liječenje i može da uništi 98% ćelija raka dojke za manje od jedan dan. Liječenje karcinoma se može vršiti čestim konzumiranjem čorbe od listova slatkog pelina, ali se mora uspostaviti ravnoteža dovoljnim unošenjem vode u organizam da bi krv pravilno mogla da prenosi supstance.

Liječi zauške

Polifenoli koji se nalaze u slatkom pelinu mogu izliječiti zauške. Ovo oboljenje karakteriše oticanje u predjelu vrata. Ukoliko ih ne liječimo, zauške mogu biti opasne i ometati varenje i disanje.

Kako koristiti slatki pelin protiv zauški?

Gnječite listove slatkog pelina dok ne omekšaju. Potom dodajte sirće u odnosu 1:1 i smjesu nanosite na bolno mjesto 3 puta dnevno.

Slatki pelin za liječenje čira

Neredovna ishrana može biti jedan od uzroka čira. Drugi uzrok je povećana kiselina u želucu. Konzumiranjem listova slatkog pelina želudačna kiselina će se neutralisati i doći će do zarastanja rane na zidu želuca.

Slatki pelin sadrži tokoferole, polifenole i hidroksieugenole koji su korisni za neutralisanje kiseline u želucu. Ova supstanca, takođe, može ojačati mišiće sfinktera želuca koji su zaduženi za primanje razne hrane, a da ne dođe do oštećenja želuca.

Sprečava hemodijalizu

Krv je veoma važna za organizam jer je neophodna za dobar rad svih organa. Međutim, postoje neke supstance koje mogu biti opasne ukoliko uđu u krv. Srećom, slatki pelin sadrži vitamin E, antioksidanse i flavonoide koji mogu uništiti toksine u krvi.

Slatki pelin za zdrave kosti

Slatki pelin sadrži mnoge supstance koje su dobre za zdrvlje kostiju. Sadržaj minerala, kalcijuma i magnezijuma, u slatkom pelinu može da ojača kosti, a veoma je dobar za njihov rast, naročito kod djece. Pored toga, ima i važnu ulogu u procesu razvijanja kostiju, regeneraciji njihovih ćelija, te popunjavanju stukture kostiju usljed starenja.

Slatki pelin za apetit

Slatki pelin je dobar za djecu koja žele da narastu, a ne jedu previše, jer sadrži jedinjenja kvercetina koja mogu povećati apetit. Dobar je za pacijente poslije operacije da im poveća snagu.

Ovu biljku možemo korisiti kao dodatak hrani poslije glavnog jela. Možemo ga pripremati s drugim sastojcima za poboljšanje okusa i mirisa.

Slatki pelin za prijatan dah

Najbolja protivupalna i anibakterijska svojstva ove biljke su pronađena u koniferil alkoholu i kvercetinu. Obe supstance imaju važnu ulogu u poboljšanju balansa bakterija u ustima i pomažu normalizaciji kiselosti usta. Ovo može pomoći smanjenju rizika od stvaranja zapaljenja usta, krvarenja desni i suzbijanju problema lošeg daha.

Osim toga, za antibakterijska svojstva slatkog pelina odgovoran je koniferil alkohol. To je jedinjenje za koje je dokazano da čisti jezik i pljuvačku od bakterija koje uzrokuju loš dah.

Sprečava oticanje grudi i podstiče dojenje

Često dojenje, ili menstrualni ciklusi mogu da škode grudima. Slatki pelin sadrži terpenoide, jedinjenja koja imaju protivupalna svojstva, te mogu ublažiti  oticanje grudi, podstičući dojenje.

Kako u ovom slučaju koristiti slatki pelin?

Listove biljke malo staviti na vatru. Dok su još topli utrljati ih oko grudi. Postupak ponoviti 3 puta dnevno.

Slatki pelin jača slabo srce

Biljka sadrži antioksidanse i flavonoide koji su važni za obnavljanje oštećenih ćelija. Flavonoidi će, jačanjem srčanog mišića i krvnih sudova za pumpanje krvi, ujednačiti protok krvi u predjelu srca. Jačanjem srčanog mišića i srce će biti zdravije.

Sadržaj saponina i kvercetina u slatkom pelinu pomaže održavanju stabilnosti pulsa i snazi pumpanja. Drugi antioksidansi će pomoći održavanju regeneracije ćelija srca, održavajući srce u formi i pomažući uklanjanju naslaga holesterola, toksina i ostataka u krvnim sudovima koji mogu zasmetati cirkulaciji i funkciji srca.

Poboljšava imuni sistem

Slatki pelin sadrži mnogo vitamina A i E koji su veoma dobri za imunitet organizma. Uz proteine ovi vitamini mogu pomoći stvaranju fagocita koji služe za jačanje imunog sistema. Pored toga, dokazano je da sadržaj vitamina C pomaže metabolizmu da dostigne vrhunac.

Zato, uz sadržaj jedinjenja prisutnih u slatkom pelinu, potreba za nutrijentima će biti zadovoljena. Dolazi do indirektnog jačanja imunog sistema, pa bolesti ne napadaju lako naš organizam .

Lijek protiv malarije

Artemisinin je ekstrakt slatkog pelina koji se koristi kao lijek protiv malarije. Sadržaj ove supstance je djelotvorniji za liječenje malarije nego supstance dobijene od kininovog drveta. Zato, slatki pelin može zamijeniti kininovo drvo kao lijek protiv malarije.

Za mladalačku kožu

Ubrzano i prerano starenje kože nije samo posljedica procesa starenja. Tome mogu doprinijeti način života ili odsutvo njege.

Slatki pelin sadrži nekoliko vitamina i supstanci koje su korisne za zdravlje i mladalački izgled kože. Sadržaj vitamina C i E blagotvorno djeluje na ljepotu lica i glatkoću kože. Takođe, sadržaj flavonoida ima ulogu u čišćenju krvnih sudova i pomaže ujednačavanju cirkulacije u koži, te zadovoljava potrebe za kiseonikom i njegom koja je koži neophodna.

Pogledajte informacije i o čaju od rujevine!

Slatki pelin kapi /Artemisia annua/ 50 ml

Slatki pelin /Artemisia annua/50g

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *