Blog

Recept za hljeb od heljde i kukuruznog brašna

Recept za hljeb od heljde

Za ovaj ukusni hljeb bez kvasca ne trebavam previše kuvarskog umijeća, a recept će cijeniti i iskusne domaćice.

Potrebna vam je dublja tava koja može i u rernu ili manja tepsija.

Za garantovan uspjeh koristite kvalitetne sastojke kao što je brašno sa vodenice Raščić koje možete nabaviti u Aromatici.

POTREBNA OPREMA:

  • Šporet
  • Tava koja može i u rernu ili manja tepsija
  • Par zdijela

 

POTREBNI SASTOJCI:

  • 1.5 šolje kukuruznog brašna sa vodenice (integralno)
  • 1.5 šolje heljdinog brašna sa vodenice (integralno)
  • 2 čajne kaške praška za pecivo
  • 1 čajna kašika soli (morska ili himalajska)
  • 1/2 šolje luka (sitno sjeckanog)
  • 1 komad ljuta paprika (po ukusu)
  • 1 šolja mladog kukuruza (može smrznut ili iz konzerve)
  • 2 komada jaja (ulupana)
  • 1 3/4 šolje jogurta (tečnog)
  • 4 supene kašike putera (dio se može zamjeniti sa masti)

UPUTSTVO:

  1. Zagrijte rernu na 450 stepeni.
  2. Dobro izmiješajte kukuruzno i heljdinobrašno, prašak za pecivo i so, luk i papriku.
  3. U drugoj zdjeli izmiješajte jaja, jogurtili kefir. Dodajte isjeckani luk, ljutu papriku i kukuruz u zrnu.
  4. Ugrijte samo dvijekašike putera i pomiješajte sa jajima i kiselim mlijekom.
  5. Ostale dvije kašike putera ili mastiistopite na tavi dok ne počne da cvrči.Dok se puter ili mast topi u tavi, izmiješajtesve sastojke u jednu zdjelu.
  6. Kad je sve dobro izmiješano, izlijete utavu u kojoj cvrči puter ili mast.
  7. Korica bi trebala odmah da se formira.
  8. Pecite na šporetu oko jedne minute i prebacite u rernu. Pecite u rerni jos 25 do 30 minuta.
  9. Kad je hljeb pečen ostavite da stoji jošdesetak minuta prije rezanja i serviranja.

 

NAPOMENE:Slika brašna od heljde

Prijatno!

Biljna apoteka Aromatica u svojoj ponudi ima selekciju u vodenici mljevenog  integralnog brašna sa vodenice Raščić.