fbpx

Recept za hljeb od heljde i kukuruznog brašna

hljeb heljda kukuruza

Recept za hljeb od heljdinog i kukuruznog brašna

Mirjana Hasanagić
Za ovaj ukusni hljeb bez kvasca ne trebavam previše kuvarskog umijeća, a recept će cijeniti i iskusne domaćice.
Potrebna vam je dublja tava koja može iu rernu ili manja tepsija.
Za garantovan uspjeh koristite kvalitetnesastojke kao što je brašno sa vodenice Raščić koje možete nabaviti u Aromatici.
Prep Time 1 hr
Cook Time 20 mins
Total Time 2 hrs 20 mins
Course Side Dish
Cuisine Mediterranean
Servings 4 osobe
Calories 300 kcal

Equipment

  • Šporet
  • Tava koja može i u rernu ili manja tepsija
  • Par zdijela

Ingredients
  

  • 1.5 šolje kukuruznog brašna sa vodenice integralno
  • 1.5 šolje heljdinog brašna sa vodenice integralno
  • 2 čajne kaške praška za pecivo
  • 1 čajna kašika soli morska ili himalajska
  • 1/2 šolje luka sitno sjeckanog
  • 1 komad ljuta paprika po ukusu
  • 1 šolja mladog kukuruza može smrznut ili iz konzerve
  • 2 komada jaja ulupana
  • 1 3/4 šolje jogurta tečnog
  • 4 supene kašike putera dio se može zamjeniti sa masti

Instructions
 

  • Zagrijte rernu na 450 stepeni.
  • Dobro izmiješajte kukuruzno i heljdinobrašno, prašak za pecivo i so, luk i papriku.
  • U drugoj zdjeli izmiješajte jaja, jogurtili kefir. Dodajte isjeckani luk, ljutu papriku i kukuruz u zrnu.
  • Ugrijte samo dvijekašike putera i pomiješajte sa jajima i kiselim mlijekom.
  • Ostale dvije kašike putera ili mastiistopite na tavi dok ne počne da cvrči.
    Dok se puter ili mast topi u tavi, izmiješajtesve sastojke u jednu zdjelu.
  • Kad je sve dobro izmiješano, izlijete utavu u kojoj cvrči puter ili mast.
  • Korica bi trebala odmah da se formira.
  • Pecite na šporetu oko jedne minute i prebacite u rernu. Pecite u rerni jos 25 do 30 minuta.
  • Kad je hljeb pečen ostavite da stoji jošdesetak minuta prije rezanja i serviranja.

Notes

Prijatno!
Biljna apoteka Aromatica u svojoj ponudi ima selekciju u vodenici mljevenog  integralnog brašna sa vodenice Raščić.
Heljdino, kukuruzno, raževo, ječmeno i pšenično vodeničko brašno u Sarajevu u Aromatici.
Slika brašna od heljde
Keyword heljda, heljdino brašno, integralno brašno, kukuruzno brašno, recept za heljdin hljeb

Komentiraj

Recipe Rating




Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.