Petrovac biljka

Petrovac

Drugi nazivi: ranjenik, turica, džigeričnjak, ruričica, sitni čičak, mali čičak, mart, trava cijelog svijeta.

Stanište: Autohtona biljna vrsta na sjevernoj polulopti, petrovac se može naći u Sjevernoj Americi, Engleskoj, južnim i centralnim dijelovima Škotske, u Aziji.

Petrovac je biljka koja raste uz puteve i rubove livada, na mjestima koja su osunčana ili su djelimično u hladu, te na zemljištu koje je suvo i alkalno. Sjeme petrovca je čvrsto, te su za njegovo razmnožavanje neophodni hladni vremenski uslovi.

Opis biljke: Petrovac je  biljka srednje veličine, visine 50-200 cm. Bujnost biljke se ogleda u listovima i žutim cvjetićima koji rastu iz jednog vrha. Listovi i stabljike su pokriveni sitnim dlačicama. Naličje lista ima smolastu strukturu.

Cijela biljka je aromatična, čak i njen korijen, a miris kajsije je taj koji je karakteriše. Brojni žuti cvjetovi su skupljeni u vrhovima koji se šire kada sjeme dostigne zrelost.

Petrovac cvjeta od juna do početka septembra u većini predjela.

Dijelovi biljke koji se koriste: osušeni listovi, cvijet, stabljika.

Dijelove petrovca bi trebalo prikupljati kada je biljka u cvatu i prije nego što se formiraju kapsule sa sjemenom.

Stabljike deblje od 5 mm ne bi trebalo prikupljati dok bi donje dijelove biljke trebalo ostaviti da bi biljka ponovo izrasla.

Biljka se suši na temperaturi od 35 stepeni Celzijusa, a  zatim se skladišti u posude u kojima će biti zaštićena od svjetlosti i vlage.

Petrovac ima blago aromatični miris i ljut i gorak okus i može se koristiti u vidu ekstrakata (kao čaj), tableta, kapsula, tečnih ekstrakata i tinktura.

Prednosti petrovca i njegova upotreba

Osušeni cvjetovi petrovca se koriste za pravljenje tonika ili dijetalnog pića i smatra se da čiste krv. Petrovac se koristi kao prirodni lijek protiv kašlja.

Ova biljka sadrži tanine za koje se vjeruje da pomažu u olakšavanju varenja, te kod blage i akutne dijareje. Takođe, dobar je kod problema sa crijevima i pomaže jačanje mukoznih membrana i poboljšava njihovu funkciju.

Diuretičko dejstvo petrovca uklanja vodu i pomaže pročišćenju bubrega  i mjehura, te uklanjanju kamena iz bubrega. Ponekad se kombinuje sa kukuruznom svilom da bi se ublažili simptomi cistitisa i urinarne inkontinencije.

Zbog osobine da pročisti krv, petrovac može da pomogne ublažavanju simptoma žutice, bolesti jetre i drugih problema koji se tiču krvi. Ova biljka pomaže jetri koja je opterećena nagomilanim toksinima, čime organ počinje bolje da funkcioniše, te da se oslobodi bolesti.

Petrovac se lokalno mnogo upotrebljava za ublažavanje reumatizma, kožnih stanja poput bubuljica, akni, čak i limfnih bubuljica i ekcema, a da prilikom umjerene upotrebe nije došlo do pojave nikakvih neželjenih dejstava.

Petrovac se od davnina koristio za zarastanje rana i kod zmijskih ujeda, kao i za zaustavljanje krvarenja. Zbog prisustva silicijuma, ova biljka važi za adstringentno sredstvo kod posjekotina i ogrebotina.

Petrovac može blagotvorno da djeluje na kašalj, upaljeno grlo, bronhitis, astmu i varikozne čireve. Tečnost za grgljanje od ove biljke može i da smanji nakupljanje sluzi u nosu, tako vraćajući disanje u normalu.

Petrovac koriste i žene koje pate od obilnog menstrualnog krvarenja i urinarnih infekcija.

Doziranje i primjena petrovca

Čaj od petrovca se pravi od osušenih listova ili praha, jedna čajna kašika na šolju ključale vode i lagano se kuva oko 5 minuta prije konzumiranja.

Njemačka Komisija E je potvrdila da je čaj od petrovca dobar za kontrolisanje dijareje, a ohlađen čaj se može koristiti za grgljanje da bi se smanjila upala i bol usljed upaljenog grla.

Topla kašna obloga od petrovca se primjenjuje lokalno, a dobija se kuvanjem biljke u vodi na laganoj vatri 10-20 minuta do mjere da se dobije 10% vodeni ekstrakt.

Ekstrakti i tinkture od petrovca, 1-3 ml tečnog ekstrakta (1:1 u 25% alkoholu) se smatra početnom tačkom jednom dnevno za odrasle, ili u vidu infuzije, koja sadrži 2-4 g sušene biljke, tri puta dnevno.

Moguća neželjena dejstva i interakcije petrovca

Bilo da je riječ o prirodnom ili liječenju sintetičkim lijekovima, petrovac bi trebalo oprezno upotrebljavati. Ljudi koji imaju alergije ili hipersenzitivnost na ovu biljku, naravno, ne bi trebalo da je koriste.

Smatra se da je bezbjedan za lokalnu primjenu i kao čaj ili piće, a Evropski savjet ga je stavio na listu prirodnih začina. Zbog velikog sadržaja tanina, petrovac bi trebalo koristiti u umjerenim dozama kako na koži tako i za unutrašnju upotrebu.

Velike količine mogu da izazovu gastrointestinalne probleme i komplikacije vezano za druge bolesti.

Pacijenti koji u svojoj istoriji bolesti imaju prekomjerno krvarenje ili poremećaj krvarenja, trebalo bi da ga koriste u blažim dozama.

Upotrebu petrovca tokom trudnoće i dojenja bi trebalo izbjegavati jer rizici još nisu poznati.

Petrovac ili turika/Agrimonia eupatoria/50g

Similar Posts