Neven cvijet biljka

Neven

Vjerovatno ste mnogo puta u cvijetnjacima ili baštama vidjeli svjetlonaranžaste cvjetove nevena. Ali, da li ste znali da neke vrste ove biljke imaju svojstva korisna za vaše zdravlje?

Određena vrsta nevena, čije je latinsko ime Calendula officinalis, se već skoro 1000 godina koristi za pripravljanje ljekovitih masti, čajeva, tinktura, kao i sredstava za lokalno liječenje.

Dok neke vrste nevena služe za odbijanje insekata ili da baštu učine šarolikijom, neveni iz roda Calendula se upotrebljavaju zbog svojih protivupalnih, antispazmodičkih i antifungalnih jedinjenja.

Druge prednosti i upotrebe nevena uključuju liječenje stanja poput osipa, alergija, ekcema i dermatitisa; bola, oticanja i crvenila uzrokovanih grčenjima u mišićima, povredama mišića ili uganućima; upale oka i svrba koji su posljedica konjuktivitisa; gljivičnih infekcija, uključujući atletsko stopalo, kandidu, infekcije uha i lišaj na koži.

Opis i upotreba cvijeta nevena

Calendula officinalis je biljka iz porodice Asteraceae. Neveni iz roda Calendula imaju žuto-narandžaste cvjetove sačinjene od latica, koji se beru i suše zbog svojih mnogobrojnih ljekovitih svojstava. Dok postoje razne vrste nevena koje se uzgajaju širom svijeta, cvijet biljke calendula officinalis se smatra najljekovitijim. To je biljka koja potiče iz Egipta i dijelova Sredozemlja, ali se u današnje vrijeme uzgaja na svim kontinentima. Biljka obično cvijeta tokom toplijih mjeseci (od maja do oktobra na sjevernoj polulopti).

Botanička ispitivanja pokazuju da calendula officinalis sadrži mnogo aktivnih elemenata, uključujući razne antioksidanse i eterična ulja. Ovi aktivni elementi su odgovorni za jaku boju i intenzivni miris cvijeta. Takođe, antioksidansi i eterična ulja u nevenu imaju sposobnost da odbijaju određene gljivice, štetočine i insekte, kao i da poboljšaju cirkulaciju i kontrolišu upale.

Zbog svojih antioksidantskih svojstava, neven se koristi kao:

 1. Domaće sredstvo za liječenje kožnih oboljenja

Masti se mogu koristiti za ublažavanje opekotina od sunca, bradavica, ujeda, akni i čireva na koži. Ova mast se može koristiti za zarastanje rana, kod suve kože i plikova.

 1. Čaj za umirenje probavnog trakta

Za smanjenje simptoma uzrokovanih upalom crijeva/kolitisom može se napraviti čaj od cvjetova nevena. Ovaj čaj je koristan za liječenje gastritisa, refluksa kiseline i čireva, te za smanjenje stomačnih grčeva i grčeva usljed menstruacije.

 1. Formula za jačanje imuniteta

Kapi ili ekstrakti nevena se ponekad koriste za ublažavanje simptoma kašlja, upaljenog grla ili groznice.

 1. Liječenje kožnih, genitalnih i infekcija oka

Melemi sa nevenom se dugo koriste za liječenje gljivičnih infekcija genitalija, stopala, očiju, usta, kože, hemoroida, kandide i analne fisure.

 

Neki od aktivnih sastojaka iz nevena koji imaju ove sposobnosti su:

Biljni steroli poznati kao kalendulin

Kalendinska kiselina

Polisaharidi

Linoleinska kiselina

Karotenoidi

Flavonoidi

Triterpeni saponini, kao što je triterpenoid

Tokoferoli

Oleanolinska kiselina

Glikozidi

 

Prednosti nevena

Smanjuje upalu i štetu uzrokovanu slobodnim radikalima

Istraživanja pokazuju da desetak aktivnih sastojaka čine neven prirodnim citostatikom, te biljkom koja je prirodno sredstvo za zaštitu jetre. Ekstrakti iz cvijeta nevena smanjuju nivo C reaktivnog proteina i citokina, te štite ćelije od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja i propadanja ćelija. Uloga nevena se ne ogleda samo u zaštiti ćelija od slobodnih radikala, što se može proširiti i na neka osjetljiva tkiva, već i u odbrani kože, gastrointestinalnog trakta i genitalija od infekcija uzrokovanih virusima ili bakterijama.

Pored toga, istraživanja pokazuju da neven pomaže u borbi protiv razvoja bakterija u ranama i da čak može da ublaži simptome hemoterapije i liječenja od karcinoma.

Smanjuje upalu oka i konjuktivitis

Istraživanja pokazuju da se ekstraktom nevena može liječiti konjuktivitis i druga stanja hronične upale oka.

Pokazalo se da ekstrakt nevena ima antibakterijska, antivirusna, antifungalna i imunostimulativna svojstva koja ne samo da smanjuju infekcije oka, već i štite vid čuvajući osjetljiva tkiva oka od uticaja UV zračenja, propadanja/starenja i štete uzrokovane slobodnim radikalima.

Ima prirodna antiseptička svojstva

Jedno istraživanje upotrebe ekstrakta nevena preporučuje njegovo nanošenje u kapima u kanal uha u cilju liječenja bakterijske infekcije i smanjenja bola. Dokazano je da kapi nevena mogu smanjiti oticanje i upalu unutrašnjeg uha za samo nekoliko dana, a u nekim slučajevima upotreba antibiotika nije neophodna.

Zbog svojih antifungalnih svojstava, neven se može koristiti i za liječenje vaginitisa/vaginalnih infekcija i gljivične infekcije ingvinalnog predjela. Nanošenje masti ili kreme koja sadrži neven, probiotičke „dobre bakterije“ kao što je Lactobacillus sporogenes i mliječnu kiselinu na ugroženo mjesto na preponama ili genitalijama u trajanju od 4 nedelje može da pomogne u smanjenju simptoma poput bola, svraba, peckanja tokom mokrenja i suvoće.

Utiče na zarastanje rana, opekotina i osipa

Neven je od davnina poznat kao biljka koja se nanosila na iritiranu kožu (kapke ili drugdje) za smanjnje svraba, crvenila, osjetljivosti, suvoće i oticanja. Pokazalo se da neven ima sposobnost da podstakne stvaranje zdravog novog tkiva, da poveća dotok krvi do ugroženog mjesta i proizvodnju kolagena, koji zateže i jača kožu, da hidrira suvu kožu, te da ubrza proces obnavljanja kože nakon operacije ili neke druge vrste oštećenja.

Vjeruje se da neven pomaže zarastanju rana zbog stimulacije proizvodnje ćelija epitela, što je posljedica prisustva glikoproteina i nukleoproteina. Povezuje se i sa stimulacijom povećane fluktuacije ćelija i povećanog metabolizma kolagena. U narodnoj medicini, proizvodi od nevena su se nanosili na razne vrste čireva (kako vanjskih tako i unutrašnjih) i rane radi sprečavanja infekcija, a biljka se i u današnje vrijeme koristi za brže zarastanje rezova poslije operacije.

Za one sa suvom kožom, koja se ljušti i sklona je osipima, neven se može pomiješati sa proizvodima poput kokosovog ulja ili ši maslaca kako bi koža bila hidrirana i čvrsta. Pored toga, neven se lokalno koristi da bi:

 • Smanjio osip od pelena i zaštitio osjetljivu kožu
 • Smanjio gubljenje pigmenta na mjestima gdje je ožiljak
 • Smanjio proširene (varikozne) vene
 • Liječio oticanje usljed ujeda insekata
 • Liječio opekotine
 • Smanjio dermatitis i ekcem
 • Smanjio modrice
 • Uticao na zarastanje posjekotina
 • Umirio kožu nakon brijanja
 • Liječio urasle dlačice
 • Smanjio perut na tjemenu
 • Smanjio druge znake slabog protoka krvi i upale koji štete koži

 

Pomaže u smanjenju bola uzrokovanog hemoroidima

S obzirom da sredstva sa nevenom podstiču zarastanje tkiva i smanjuju oticanje, smatra se da njihovo nanošenje na analnu i genitalnu zonu pomaže smanjenju simptoma koje izazivaju hemoroidi i analne fisure. Jedno istraživanje je pokazalo da dejstvo sredstava na bazi nevena u slučaju rana koje krvare u roku od 8 dana može 90% da utiče na zarastanje rana u poređenju sa zarastanjem rana koje nisu tretirane ovim sredstvom i gdje je rezultat iznosio 51%.

Ublažava grčeve

Antispazmodičko dejstvo nevena povoljno djeluje na ublažavanje grčeva u mišićima, bola uzrokovanog grčevima u nožnim mišićima, zatim na ublažavanje grčeva u stomaku i menstrualnih grčeva. Neven može da utiče na smanjenje grčeva poboljšavajući dotok krvi do bolnog mjesta i snižavajući upalu. Cvjetovi nevena se mogu koristiti u obliku čaja radi lakšeg varenja i poboljšanja zdravlja jetre ili se mogu nanijeti na abdomen u vidu masti ili ekstrakta, da bi tako kroz kožu doprli do napetih mišića.

Prirodno sredstvo za odbijanje insekata

Zbog svog oštrog mirisa, antioksidanasa i eteričnih ulja, neven se može upotrebljavati kao prirodno sredstvo za odbijanje komaraca, parazita i insekata. Zato se neven može vidjeti u baštama. Takođe, ova biljka se u vidu ekstrakta koristi za pravljenje svijeća, ima je i u osvježivačima prostorija, kao i u mnogim losionima za kožu protiv ujeda komaraca.

Ova biljka ne samo da odbija insekte, nego može i da zaštiti vaše zemljište ukoliko je posijete u svom dvorištu ili u bašti. Miris cvijeta nevena odbija nematode (valjkaste crve mikroskopske veličine) i druge štetočine koje mogu da vam pojedu usjeve. Dejstvo mirisa cvijeta nevena može da traje do tri godine.

 

Zanimljive činjnice o nevenu i njegova upotreba kroz istoriju

Podaci govore da su se latice nevena u narodnoj medicini koristile za pripremanje tinktura, ekstrakata i melema čak u 11. i 12. vijeku. Mljevene latice nevena imaju boju koju neki porede sa bojom šafrana, stoga je ova biljka našla svoju primjenu kao jeftiniji oblik boje, dodatak supama ili čaj ili kao sastojak nekih parfema.

Neven (calendula) je dobio ime po latinskoj riječi „calend“ što znači „svaki mjesec“. Prema rimskom kalendaru, ova riječ je označavala početak novog mjesečevog ciklusa, vrijeme kada je neven bio u punom cvatu. Neven je kroz istoriju imao značaj i u hrišćanstvu jer mu je njegova zlatna boja donijela epitet „Marijino zlato“, te se zato ponekad koristio prilikom vjerskih obreda, te za ukrašavanje svetih mjesta.

Neven ima primjenu u kulinarstvu, kao prehrambena boja, za dekoraciju salata (s obzirom da su latice jestive). Poljoprivrednici dodaju neven stočnoj hrani da bi žumance bilo tamnije ili da bi maslac bio žući. Cvjetovi nevena se mogu sušiti, te se od njih mogu praviti cvjetni aranžmani koji mirišu mjesecima, pročišćujući vazduh i odbijajući štetočine.

 

Moguća neželjena dejstva/mjere predostrožnosti prilikom upotrebe nevena

Kremu od nevena mogu upotrebljavati i ljudi sa osjetljivom kožom.  Međutim, trebalo bi da izbjegavate proizvode od nevena ako ste alergični na ambroziju, tratinčice, hrizanteme, kamilicu, ehinaceu i druge biljke iz porodice kojoj pripada neven. Ako je riječ o trudnicama i dojiljama, najbolje bi bilo kad bi se konsultovale sa ljekarom prije oralne upotrebe ili nanošenja ekstrakta nevena na kožu.

Nemojte nanositi neven direktno na otvorene rane, a da vam ljekar prethodno za to nije dao uputstvo, jer može da izazove iritaciju. Nanesite malu količinu na kožu da biste vidjeli reakciju, pa onda polako povećavajte dozu.

Kada neven uzimate oralno (u kapsulama, kao tečni ekstrakt ili čaj), moguće je da se pojave interakcije ukoliko ga miješate sa lijekovima za smiranje. Primijećeno je da neven izaziva pospanost, naročito kada se kombinuje sa lijekovima za spavanje, te lijekovima protiv anksioznosti. Ukoliko uzimate neki od lijekova koje ćemo navesti, obratite se svom ljekaru prije nego što počnete koristiti neven. Ti lijekovi su: klonazepam, lorazepam, fenobarbital, zolpidem.

Zaključak

Cvijet nevena se suši, pa se od njega prave masti, čajevi i kapi koji imaju kako vanjsku tako i unutrašnju primjenu.

Neven sadrži jake antioksidanse i protivupalna jedinjenja koja se bore protiv infekcija, smanjuju otoke, poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju grčenje mišića, usporavaju dejstvo slobodnih radikala, usporavaju starenje i još mnogo toga. Ta jedinjenja su: flavonoidi, polisaharidi, linoleinska kiselina,karotenoidi i triterpeni.

Proizvode od nevena možete potražiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Takođe, kod kuće možete pripremiti čaj ili ekstrakt od nevena, koristeći sušene latice.

Neven cvijet /Calendula officinalis/50g

Similar Posts