fbpx

Мед сараево Ароматица

Традиција на продажба на мед и пчелни производи во Хербалната аптека Ароматика во Сараево

Уште од 1988 година, кога ја отворивме нашата прва продавница во Сараево, наречена Хербална аптека Д-р Хасанагиќ, вистинскиот природен мед отсекогаш имал посебен статус како дел од нашата палета на локални производи. Секој мед доаѓаше директно од пчеларниците и од пчеларите што ги знаевме тогаш.
Д-р Енес Хасанагиќ се дружеше со Нијаз Абаџиќ, познат новинар и натуралист, кој беше автор на неколку книги за пчели и мед: „Аптека за мед“, „Пчели и здравје“ и „Тајните на мед од пчела“. Тие исто така работеа заедно на ТВ серија наречена „ivingивеење со природата“.

Оттогаш, ние им останавме верни на локалните пчелари на Босна и Херцеговина и на нивниот вистински мед. Хербалната аптека Ароматика не поседува или продава увезен мед.

Како избираме мед за понуда во ароматиката?

Секој мед мора да се тестира пред да се појави на полиците со мед и други производи од пчели во нашата продавница. Пчеларите и пчеларите често ја посетуваат и пред-резервираат најдобрата мед што ја нудат во Ароматика.
Секоја мед е достапна за дегустација и тестирање за да си го видите квалитетот на себе. Исто така, дозволуваме секој тест за квалитет на мед во самата продавница.

ПОГОЛЕМО ИЗБОР НА КОНДОНЦИ И КОНДЕРСКИ ПРОИЗВОДИ ВО НОВАТА АРОМАТИЧКА ЛОКАЦИЈА

Нова локација и нова, поголема, избор на квалитетни производи од мед и пчели. Посетете ја нашата втора локација кај Гази Хусрев-бегова 20, во Баџарија (позната и како улица Златарска). Мед од Купрес, Грмеш, Стрмица, Рошко Поjeе, планини Цинчар. Тестирањето на квалитетот и вкусот на нашите медници е секогаш можно. Покрај квалитетот и тестираниот мед, ние нудиме и кралско желе, прополис и други производи од пчели.

Босански душо Сараево

Нашето снабдување со мед не е секогаш исто - тоа зависи од сезоната

 • Херцеговскиот ладен цеден мед Ароматица - Рошко Поjeе
 • Херцеговска мед меѓу Ароматица - Рошко Поjeе
 • Ладно цеден ливадски мед Ароматика - до 750 метри надморска височина од околината на Ливно
 • Врачани ливадски мед Ароматица - до 750 метри надморска височина од околината на Ливно
 • Ладно цедениот планински мед Ароматица од планината Цинчар до 1200 надморска височина
 • Врвјански планински мед Ароматица од планината Цинчар до 1200 надморска височина
 • Ладно цеден шумски мед Ароматица - планина Грмеш
 • Врскичарски шумски мед Ароматица - планина Грмеш
 • Мед од трње ладно цедено од планината Цинчар (Трнака е кошница направена од ткаена слама од ржан. Стар начин на пчеларство без рамки)
 • Ладно цеден хедер мед Ароматика - планина Цинчар
 • Багрем мед Ароматица - Грахово, планина Стрмица
 • Хедер мед Врчани Ароматица - Околината на Ливно
 • Хедер-мед ладно притиснати Ароматика - Околината на Ливно
 • Чолна ливада мед - подножјето на планината Трескавица
 • Деликатен ливадски мед - планина Бјелашница
 • Ливада мед Билиќ - регионот Купрес
 • Планински мед Чолиќ - планина Трескавица
 • Мед од планина Делиќ - планина Бјелашница
 • Мудрец мед Билиќ - jубуски, Херцеговина
 • Sage med Barzzut - Требиње, Херцеговина
 • Хедер помеѓу Билиќ - jубуски, Херцеговина
 • Барзут - Требиње, Херцеговина
 • Планински мед Амиџе Сулејман - Планина во Романија (ограничено количество, од 120 до 200 килограми годишно)
 • Мед од костен Харис Реџиќ - регионот Сански Мост
 • Вар мед Делиќ
 • Шумски мед Делиќ
 • Шумски мед Билиќ
 • Багрем мед Чолиќ
 • Мед од багрем Делиќ
ТВ-шоу Здравствена зона. Посета на пчеларот Селвира Чолиќ на планината Трескавица

Медот како лек и извор на сила и живот

Медот во Босна и Херцеговина не е само храна. Овој скапоцен пчелен производ зазема посебно место во животот на секој жител. Митолошкиот, па дури и духовниот статус на медот во нашиот регион потекнува од неговите лековити вредности и употреба уште од античко време. Речиси и да нема болести или здравствен проблем каде медот или другите производи од пчели ја немаат својата примена.
За жал, високата побарувачка и побарувачка за мед донесе на пазарот големи количини фалсификувани и слаб квалитет мед. Ова не е случај само во Босна и Херцеговина, туку и низ целиот свет. Ова е причината што во Ароматика нудиме само мед од локални и докажани пчелари.

Ако не сте знаеле ... Неколку факти за медот

 • Вистинскиот мед се кристализира, односно поминува од течност во цврста. Вообичаениот термин за овој феномен, „медот стана шеќер“, сугерира дека таквиот мед веќе не е добар, што не е точно. Кристализацијата е нормален процес кај скоро секој мед.
 • Така, кристализираниот мед е со ист квалитет како и некристализираниот.
 • Кристализираниот мед може повторно да стане течен со загревање, но неговиот лековит ефект може да се изгуби ако температурата на топење е премногу висока.
 • Медот не треба да се дава на деца под една година.
 • Медот не треба да се загрева над 40 ° C (104 ° F). Кога се загреваат, лековитите ензими се губат.
 • Пастеризацијата на медот е, поточно, глупост. Ароматика не продава пастеризиран мед.
 • Медот има многу долг рок на траење. Пријавено е дека амфори се пронајдени во Египет со 2000 година или 3000 години стар мед уште во употреба.

Малку совет, ако не сте обожавател на кристализиран мед

Ние претходно споменавме дека кристализацијата на медот е нормален процес и не го нарушува квалитетот на медот. Некои мед се кристализираат побрзо, а некои побавно. На пример, мед од мудрец ќе се кристализира побавно од мед од ливада.
Што да направите кога медот ќе се кристализира?
Заеднички е медот да се загрее додека не се раствори и не се врати во течна состојба. Овој метод ќе ја заврши работата, но медот загреан над 40 ° C (104 ° F) ќе ги изгуби своите лековити својства. Плус, веројатно ќе се кристализира повторно по некое време.
Направете таканаречен крем мед!
Процесот е едноставен. Пренесете го кристализираниот мед од теглата во контејнер што е погоден за употреба со миксер. Стаклото би било идеално, но можете да користите и пластика. Ако медот е премногу тврд, расипете го малку и омекнете го со лажица. Потоа измешајте го со миксер на мала брзина. По некое време, медот ќе се претвори во кремаста состојба. Кажи, ќе биде како Нутела. Во овој процес, медот ќе заличи многу, во некои случаи целосно белење.
Вратете го во оригиналната тегла. Имате прекрасен мед што не е ниту премногу течен, ниту цврст. Идеално за ширење на леб или секогаш популарно и неизбежно лижење од лажица.