fbpxsrc

Lavanda

лаванда заштитени растенија со жива фасада p34 4320 зум

Лавандата често се користи во козметиката како што се сапуни и шампони заради мирисот, но има и многу лековити својства кои не се широко познати.

Лавандата може да се користи за намалување на вознемиреноста, подобрување на спиењето и управување со болка.

Лавандата припаѓа на групата растенија кои се домородни во јужна Европа, северна и источна Африка, југозападна Азија и југоисточна Индија.

Употребата на лаванда за медицински цели е позната низ историјата. Во средниот век, лавандата ја користеле лекарите за лекување на напади на епилепсија и мигрена.

Есенцијалното масло од лаванда може да се зема орално, може да се вдишува или да се нанесува тематски на кожата како масло или лосион.

Елементи на лаванда

Генотипот, околината и преработката на есенцијалното масло од лаванда влијаат на хемискиот состав на самата фабрика. Различни видови на лаванда, исто така, содржат различни елементи.

Главните елементи на лавандата се:

Linalool

Линалил ацетат

Кинеол

Терпинен

Камфор

И линалолот и линилалцетатот имаат седативно дејство.

Механизми за лаванда

Lainalool и linalyl acetate имаат и антиинфламаторни и антиоксидантни својства.

Есенцијалното масло од лаванда ја зголемува активноста на HSP70, што ги запира воспалителните реакции предизвикани од LPS.

Есенцијалното масло од лаванда исто така може да го спречи врзувањето на GABA рецепторот, предизвикувајќи смирувачки ефект и ја намалува вознемиреноста.

Здравствени придобивки од лаванда

Лавандата го намалува стресот

Маслото од лаванда го намалува крвниот притисок, го намалува срцевиот ритам, ја намалува телесната температура, што укажува на намалување на акутниот одговор на стрес. Ја намалува вознемиреноста, емоционалната болка и перцепцијата на болката.

Лавандата ја зголемува варијабилноста на отчукувањата на срцето, што е сигнал за зголемена толеранција на стрес. Сепак, овој ефект е краткотраен.

Лавандата ја намалува вознемиреноста и депресијата

Лавандата ги зголемува брановите на мозокот за релаксација (алфа и тетка).

Кај глувци, внесот на масло од лаванда орално ја намали нивната вознемиреност преку контролиран напон тип N и тип P / Q калциумови канали. Тие го инхибираат хипокампусот, мозочен регион одговорен за анксиозни нарушувања.

Една студија открила дека кај жени 140 кои раѓале, нивоата на вознемиреност, стрес и постпартална депресија значително се намалиле кога вдишувале лаванда дневно.

Во ситуации кои предизвикуваат пониско ниво на вознемиреност, лавандата помага во намалување на отчукувањата на срцето, ја зголемува варијацијата помеѓу чукањето на срцето, го намалува секрецијата на пот, што укажува на намалување на нивото на вознемиреност. Зголемената варијација помеѓу отчукувањата на срцето укажува на поголема толеранција кон стресот.

Во ситуации кои предизвикуваат повисоко ниво на вознемиреност, лавандата ја зголемува варијацијата помеѓу отчукувањата на срцето кај жените и секрецијата на пот кај мажите. Сепак, додека зголемувањето на варијацијата помеѓу чукањето на срцето укажува на мало намалување на вознемиреноста кај жените, зголемувањето на секрецијата на пот го покажува спротивниот ефект кај мажите.

Лавандата го подобрува квалитетот на спиењето

Вдишувањето на лавандата може да помогне при несоница и може да го подобри квалитетот на спиењето со намалување на стресните реакции, намалување на отчукувањата на срцето кога сте опуштени и накратко да ја зголемите варијабилноста помеѓу отчукувањата на срцето.

Маслото од лаванда ја зголемува ефикасноста на сонот дозволувајќи подолг и поцврст сон. Го намалува времето да останеме будни во текот на ноќта, како и утринскиот замор. Лавандата, исто така, ја намалува вознемиреноста.

Една студија, во која учествуваше учесник на 31, сите здрави, откри дека лавандата го зголемува процентот на време што го поминуваме во длабок сон. Кај жените, лавандата ја зголеми фазата на лесен сон и го намали РЕМ спиењето, додека кај мажите ефектот беше спротивен.

Научниците проучувале активност на мозокот кај 10 здрави жени изложени на лаванда. Истражувањата покажаа дека лавандата ја зголемува и будноста на мозокот и чувството на релаксација.

Лавандата ја подобрува функцијата на мозокот

Една студија откри дека аромотерапијата со есенцијални масла од лаванда, рузмарин, лимон и портокал ја зголеми когнитивната функција кај 17 постари пациенти со Алцхајмерова болест.

Лавандата има антиинфламаторно дејство

Есенцијалното масло од лаванда има антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Оваа билка запира воспаление во белите дробови и спречува бронхијална астма.

Лавандата промовира заздравување на раните

Лавандата третира рани, изгореници, чиреви и други заболувања на кожата. Применувањето на масло од лаванда на афтини го намалува воспалението, болката, големината и времето на заздравување.

Лавандата помага во намалување на болката и чешањето

Есенцијалното масло од лаванда може да ја ублажи болката во мускулите и чешањето предизвикано од каснувања од инсекти. Ароматерапијата со лаванда може да ја намали болката во зглобовите. Кај 30 здрави субјекти и бубрежни пациенти 34, интензитетот на болката во игла се намали откако местото се третира со есенцијално масло од лаванда.

Лавандата ги олеснува менструалните грчеви

Две студии покажаа дека лавандата што се користи за ароматераписка масажа на абдоминалната област значително ја намали сериозноста на менструалните грчеви.

Лавандата помага при главоболка

Едно клиничко испитување во кое биле вклучени пациенти 47 покажа дека вдишувањето на масло од лаванда може значително да го намали интензитетот на главоболка во споредба со плацебо.

Лавандата може да го зголеми растот на косата

Кај 86 пациенти кои започнале да мелеат и масирале мешавина од есенцијални масла од лаванда, мајчина душица, рузмарин и кедар, забележано е подобрување кај симптомите на опаѓање на косата.

Цвет од лаванда / Lavandula officinalis / 60 грама

Несакани ефекти на лаванда

Три момчиња пред пубертет, кои редовно применувале производи кои содржат масла од лаванда и чајно дрво на редовна основа, развиле гинекомастија, зголемување на ткивото на градите, што се должи на естрогените и тестостеронските блокирачки својства што се наоѓаат во овие масла.

Високите концентрации на масло од лаванда можат да бидат токсични за човечките клетки на кожата.

Кога се во контакт со воздух, масло од лаванда оксидира и произведува хемикалии кои ја иритираат кожата, што може да предизвика осип.

Вообичаени несакани ефекти на лавандата се:

  • Болки во стомакот
  • Гадење
  • Лошо варење

Ограничувања за употреба на лаванда

Иако кратката терапија со лаванда е релативно безбедна, сите ефекти на оваа билка врз луѓето не се познати. Треба да се направат повеќе долгорочни истражувања и клинички испитувања пред да се утврди ефективноста на лавандата.

1 преглед на „Лаванда“

Коментар

Оваа страница го користи Akismet за заштита од спам. Дознајте како се постапуваат со податоците за коментарите.