fbpx

Хербална аптека Ароматица Сараево

Aromatica doo Сараево е компанија која се занимава со преработка и трговија со лековити билки, препарати, природни сапуни, природна козметика, мед и пчелни производи и додатоци во исхраната.

Компанијата беше инкорпорирана во 2016 година, но од 1988 до 1992 година работеше под името Хербална аптека Д-р Хасанагиќ. Во овој период, компанијата имаше програма за производство на чаеви, тинктури, мелеми и управуваше 14 гранки низ целата поранешна Југославија. Ревитализацијата под новото име започнува кон средината на 2013 година.

Aromatica doo има дистрибуција на своите производи во Босна и Херцеговина, Србија, Хрватска, Канада, САД. Ароматица доо е исто така сосопственик на Рамслин доо Лозница во Србија.

Ароматица Рибар произведува Е-Капки и Е2-Капки за уринарни инфекции се првите производи од Босна и Херцеговина кои се признати и лиценцирани од Министерството за здравство на Канада (Здравје Канада) под бр. NPN 80023108 и 80091554.

Во мај 2019 година под брендот име Sapunica Studio (https://sapuni.caАроматица Рибар започнува со производство на природни и луксузни сапуни и производи за лична нега во мали серии.

Во јули 2020 година, втората локација на Хербалната аптека Ароматика во Сараево беше отворена на улицата Гази Хусрев бегова 20, позната и како улица Златарска. Сместено на само дваесетина метри од славното катче на Сараево.

Деловно име Ароматика доо Сараево
ВрстаДруштво со ограничена одговорност
ИндустријаПреработка и продажба на лековити растенија и природни суровини
Основано2016
СедиштеКундурчилук 20, Сараево, Босна и Херцеговина
Клучни лицаВедран Хасанагиќ, директор
ПроизводиЕ-капки, капки Рамслин, Хепатал, тинктури, сапуни, есенцијални масла, мешавини од чај
Веб-страницаароматика.ба

Управниот комитет и надворешните соработници:

Ведран Хасанагиќ МДАМ Сараево - директор
Еркам Шарчимамовиќ, Зеница - менаџер
Суад Вражалица, Франција - менаџер 
Мирјана Хасанагиќ МДАМ Канада - надворешен советник
М-р Алдијана Чаушевиќ - стручен советник
Мајда Мемиќ Башиќ - стручен соработник 

Самостојна слика Ароматица Сараево 8