med aromatica sarajevo
med aromatica sarajevo
Med Sarajevo
Aromatica
Tradicija prodaje meda i pčelinjih proizvoda u Biljnoj apoteci Aromatica u Sarajevu
Još od 1988. godine kada smo otvorili prvu prodavnicu u Sarajevu, koja se tada zvala Biljna apoteka Dr Hasanagić, pravi prirodni med je uvijek imao poseban status kao dio naš ponude lokalnih proizvoda. Svaki med je dolazio direktno sa pčelinjaka i od pčelara koje smo tada lično poznavali.
Doktor Enes Hasanagić bio je prijatelj sa Nijazom Abadžićem, poznatim novinarom i prirodnjakom koji je bio autor nekoliko knjiga o pčelama i medu: “Medena apoteka”, “Pčele i zdravlje” i “Tajne pčelinjeg meda”. Zajedno su radili i na TV serijalu pod nazivom “Živjeti s prirodom”.

Od tih vremena do danas ostali smo vjerni lokalnim pčelarima Bosne i Hercegovine i njihovim pravim medovima. Biljna apoteka Aromatica ne drži i ne prodaje uvozne medove.

Kako biramo medove
za ponudu u Aromatici?

  • Svaki med mora biti testiran prije nego što se pojavi na policama sa medom i ostalim pčelinjim proizvodima u našoj radnji.
  • Pčelinjake i pčelare često posjećujemo i unaprijed rezervišemo najbolje medove za ponudu u Aromatici.
  • Svaki med je dostupan za degustaciju i testiranje da biste se i sami uvjerili u njihov kvalitet. Dozvoljavamo i svaki test kvaliteta meda u samoj prodavnici.

Veliki izbor meda i proizvoda sa medom
i u novoj Aromatica lokaciji
Nova lokacija i novi, veći, izbor kvalitetnih medova i pčelinjih proizvoda. Posjetite i našu drugu lokaciju u Gazi Husrev-begovoj 20, na Baščaršiji (Poznata i kao Zlatarska ulica). Med sa Kupresa, Grmeča, Strmice, Roškog Polja, Cincar planine. Testiranje kvaliteta i okusa naših medova je uvijek omogućeno. Pored kvalitetnih i provjerenih medova nudimo i matičnu mlijeć, propolis i ostale pčelinje proizvode.
izbor meda u aromatici
Naša ponuda meda nije uvijek ista – zavisi od sezone
  • Hercegovački hladno presani med Aromatica – Roško Polje
  • Hercegovački vrcani med Aromatica – Roško Polje
  • Hladno presani livadski med Aromatica – do 750 metara nadmorske visine iz okoline Livna
  • Vrcani livadski med Aromatica – do 750 metara nadmorske visine iz okoline Livna
  • Hladno presani planinski med Aromatica sa Cincar planine do 1200 nadmorske visine
  • Vrcani planinski med Aromatica sa Cincar planine do 1200 nadmorske visine
  • Hladno presani šumski med Aromatica – Grmeč planina
  • Vrcani šumski med Aromatica – Grmeč planina
  • Med iz trnka hladno prešani sa Cincar planine (Trnka je košnica od pletene raževe slame. Stari način pčelarenja bez ramova)
  • Hladno presani med od vrijeska Aromatica – Cincar planina
  • Med od bagrema Aromatica – Grahovo, planina Strmica
  • Med od vrijeska vrcani Aromatica – Okolina Livna
  • Med od vrijeska hladno presani Aromatica – Okolina Livna
  • Livadski med Čolić – podnožje planine Treskavice
  • Livadski med Delić – planina Bjelašnica
  • Livadski med Bilić – region Kupresa
  • Planinski med Čolić – planina Treskavica
  • Planinski med Delić – planina Bjelašnica
  • Kadulja med Bilić – Ljubuški, Hercegovina
  • Žalfija med Barzut – Trebinje, Hercegovina
  • Vrijesak med Bilić – Ljubuški, Hercegovina
  • Vrijesak med Barzut – Trebinje, Hercegovina
  • Planinski med Amidže Sulejmana – planina Romanija (ograničena količina, 120 do 200 kilograma godišnje)
  • Kesten med Haris Redžić – region Sanskog Mosta
  • Lipa med Delić
  • Šumski med Delić
  • Šumski med Bilić
  • Bagremov med Čolić
  • Bagremov med Delić
Med kao lijek
i izvor snage i života
Med u Bosni i Hercegovini nije samo prehrambeni artikl. Ovaj dragocjeni pčelinji proizvod ima posebno mjesto u životu svakog stanovnika. Mitološki pa čak i spiritualni status meda u našim krajevima dolazi iz njegovih ljekovitih vrijednosti i korištenja od davnina. Skoro da nema bolesti i zdravstvenog problema gdje med ili drugi pčelinji proizvodi nemaju svoju primjenu.

Na žalost, velike potrebe i potražnja za medom dovela je na tržište velike količine falsifikovanog i nekvalitetnog meda. Ovo nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini već i u čitavom svijetu. To je razlog da mi u Aromatici nudimo isključivo medove lokalnih i provjerenih pčelara.

Ako niste znali…
nekoliko činjenica o medu

  • Pravi med kristalizira, to jest, pređe iz tečnog stanja u čvrsto. Uobičajeni izraz za ovu pojavu “med se ušećerio” navodi na zaključak da takav med više nije dobar, što nije tačno. Kristalizacija je normalan proces kod skoro svakog meda.
  • Dakle, kristalisani med je istog kvaliteta kao i nekristalisani.
  • Kristalizirani med može ponovo postati tečan zagrijavanjem, ali se pri tome može izgubiti njegovo ljekovito djelovanje ako je temperatura topljenja bila previsoka.
  • Med ne treba davati djeci mlađoj od godinu dana.
  • Med ne treba zagrijavati preko 40°C (104°F). Zagrijavanjem se gube ljekoviti enzimi.
  • Pasterizacija meda je, prosto rečeno, glupost. Aromatica ne prodaje pasterizirane medove.
  • Med ima jako dug rok trajanja. Objavljeno je da su u Egiptu pronađene amfore sa medom starijim od 2000 ili 3000 godina koji je još upotrebljiv.

Mali savjet ako niste ljubitelj kristaliziranog meda

Pomenuli smo ranije da je kristalizacija meda normalan proces i da ne umanjuje kvalitet meda. Neki medovi se ukristališu brže, a neki sporije. Na primjer, med od kadulje će sporije kristalizirati od livadskog meda.
Šta raditi kad se med kristalizira?
Uobičajeno je da se med zagrijava dok se ne otopi i ponovo pređe u tečno stanje. Ova metoda će odraditi posao, ali med zagrijan iznad 40°C (104°F) će izgubiti svoja ljekovita svojstva. Osim toga, vjerovatno će se ponovo kristalizirati poslije nekog vremena.

Napravite takozvani kremasti med!

Postupak je jednostavan. Prebacite kristalizirani med iz tegle u neku posudu koja je pogodna za korištenje miksera. Staklena bi bila idealna, ali možete koristiti i plastičnu. Ako je med pretvrd, malo ga razbijte i razmekšajte kašikom. Zatim ga miješajte mikserom na maloj brzini. Poslije nekog vremena med će preći u kremasto stanje. Recimo, bit će kao Nutella. U procesu će med jako posvijetliti, u nekim slučajevima potpuno pobijeliti.
Vratite ga u originalnu teglu. Imate divan med koji nije previše tečan niti čvrst. Idealan za mazanje po hljebu ili uvijek popularno i nezaobilazno lizanje sa kašike.