Majčina dušica biljka

Majčina dušica

Ova biljka je poznata i kao majkina dušica, bakina dušica, materinka, duša, popovac, tamjanika, pismena trava, trup, vrijes, divlji bosiljak, itd.

Stanište i gajenje

Majčina dušica je autohtona vrsta u većem dijelu Evrope i najviše joj odgovara suvo zemljište. U poređenju sa drugim biljkama koje pripadaju istom rodu, majčina dušica je rjeđe zastupljena, što je razlog zašto pripada ekstenzivnom tipu poljoprivrede. Majčina dušica obično raste na određenim nadmorskim visinama na Alpima, na visoravnima, u dolinama, duž jaraka i puteva, na stijenama, kao i na neplodnom i suvom tlu. Međutim, majčina dušica se može naći i na vlažnom glinenom zemljištu koje je prošarano kalcijum-karbonatom. Ova biljka se može naći i na kamenitom, napuštenom zemljištu, isušenim busenima trave. Majčina dušica se često uzgaja uz rubove bašta ili na sunčanim obalama rječica i potoka.

Umereno kiselo do neutralno zemljište je najpogodnije za majčinu dušicu. Pored toga, manje plodno tlo i velika osunčanost doprinose boljem napredovanju biljke. Majčina dušica može rasti i na organskom zemljištu pod uslovom da postoji izvanredan sistem drenaže. Iako bolje raste ukoliko je direktno izložena suncu, majčina dušica se može gajiti i na mjestima gdje ima hlada, a može da se razvija i u sušnim uslovima. Biljka je uglavnom otporna na štetočine sem u slučaju puževa. Što se bolesti tiče, listovi majčine dušice su podložni izobličavanju, odnosno, dolazi do pojavljivanja mrlja (lisnih uši) tokom hladnih i kišovitih perioda, naročito zimi.

Majčina dušica je višegodišnja biljka. Drvenasta stabljika biljke može narasti do 60 cm, a listovi su uski i obli. Listovi majčine dušice su rijetko duži od 30 cm i mirišu na limun. Kao druge vrste iz iste porodice, i ova biljka sadrži timol koji farmaceuti koriste kao snažan antiseptik. Timol je aktivan element u svim sredstvima za dezinfekciju, u vodi za ispiranje usta i u sredstvima za grgljanje. Imajući u vidu miris limuna koji je karakterističan za ovu biljku, farmaceuti ga dodaju toaletnim artiklima. Miris limuna u majčinoj dušici su prvi otkrili stari Atinjani koji su losion od ove biljke koristili za masiranje prsa poslije kupanja kako bi izgledala ljepše. U stara vremena se vjerovalo da majčina dušica poboljšava raspoloženje za šta je je zaslužan prelijepi miris limuna koji otpušta. Majčina dušica je Rimljanima služila za liječenje depresije.

Iako razlike u okusu između majčine dušice i njenih gajenih vrsta malo ima, divlja majčina dušica se uvijek može koristiti kao zamjena, a njena aromatična svojstva su odlična u varivima, supama, uz meso pernatih životinja ili ovčetinu. Smatra se da meso dobija izuzetan okus ako se ovce hrane ovom biljkom.

Majčina dušica je višegodišnja biljka za razliku od svoje baštenske vrste. Postoji nekoliko vrsta ove biljke, a to zavisi od staništa. Ukoliko raste u prirodnom staništu, što podrazumijeva suve i otvorene nizbrdice, majčina dušica je mala biljka i obično se nalazi pri zemlji.

Korijen majčine dušice je drvenast i vlaknast, biljka ima mnogo čvrstih stabljika koje su podijeljene i pružene po zemlji. Stabljike majčine dušice su obično crvenkasto-smeđe. Listovi biljke su svjetlozeleni i tanji prema dnu, oivičeni su dlačicama i protkani žilama na naličju. Za razliku od baštenskih vrsta, rubovi listova majčine dušice nisu zavrnuti nadolje, ali kao sve ostale biljke iz porodice usnatica, majčina dušica ima listove u parovima. Biljka obično cvjeta od kraja maja do polovine juna. Cvjetovi majčine dušice su ljubičasti i cvjetaju u cvastima.

Dijelovi biljke koji se koriste: gornja polovina lisnatih grančica u cvijetu.

Korisna svojstva majčine dušice i njena upotreba

 

Majčina dušica sadrži sljedeća jedinjenja:

Kalorije                                             100

Masti                                                 2%

Ugljeni hidrati                                   8%

Dijetetska vlakna                              56%

Bjelančevine                                     12%

Vitamin A                                          95%

Vitamin C                                          266%

Kalcijum                                            40%

Željezo                                              97%

Pomaže kod snižavanja krvnog pritiska

Ekstrakt dobijen iz majčine dušice je poznat da značajno smanjuje broj otkucaja srca, te se može koristiti za dovođenje krvnog pritiska u normalu. Biljka sadrži velike količine dijetetskih vlakana koja snižavaju nivo holesterola i može da spriječi neke srčane probleme.

Može se koristiti kao lijek protiv kašlja

Ulje majčine dušice koje se dobija iz listova biljke je poznato u liječenju oralnih problema kao što je kašalj. Jedno istraživanje je pokazalo da ova biljka može značajno da smanji dejstvo simptoma bronhitisa kao i da ga izliječi.

Pomaže kod povećanja imuniteta

Konzumiranje hrane koja zadovoljava sve potrebe organizma za hranjivim vrijednostima je teško postići. Srećom, majčina dušica obiluje vitaminom C, a dobar je izvor vitamina A. Ova biljka je i dobar izvor vlakana, željeza i mangana. Sve ovo vaš organizam čini jačim i štiti od pojave bolesti.

Djeluje kao sredstvo za dezinfekciju

Buđ je opasan zagađivač vazduha koji može izazvati brojne probleme sa zdravljem. Međutim, ulje majčine dušice može da posluži kao mjera predostrožnosti u slučaju niske koncentracije buđi. Poznato je da ovo ulje ima fungicidna svojstva, pa se u takvim slučajevima može koristiti kao sredstvo za dezinfekciju.

Pomaže u poboljšavanju raspoloženja

Aromatična svojstva ulja majčine dušice se koriste u terapeutske svrhe. Ulje ove biljke sadrži velike količine karvakrola koji utiče na nervni sistem i izaziva osjećaj sreće kod ljudi.

Štiti kožu

Upotreba ulja majčine dušice je rasprostanjena u cijelom svijetu zbog antifungalnih svojstava. Jedno istraživanje je pokazalo da ulje majčine dušice daje bolje rezultate u borbi protiv akni nego drugi proizvodi koji su dostupni na tržištu. Ono vašu kožu čini mlađom i zdravom u isto vrijeme.

Prijatnog je mirisa

Majčina dušica je poznata po prijatnom mirisu i zbog antiseptičkih svojstava je uobičajen sastojak brojnih pasta za zube i voda za usta.

Poput drugih ljekovitih biljaka majčina dušica ima brojna korisna svojstva i koristi se za liječenje mnogih problema.

Ekstrakti majčine dušice se mogu uzimati i kao sirup i kao infuzija. Sirupi i infuzije od majčine dušice se obično koriste za liječenje upaljenog grla, gripa i prehlade, hripavca (veliki kašalj, magareći kašalj), kašlja, bronhitisa i drugih infekcija respiratornog trakta.

S obzirom da majčina dušica ima dekongestivna svojstva, veoma je korisna za smanjenje otoka nazalnog tkiva, upale sinusa, začepljenog uha, te drugih srodnih problema. Mnogi travari koriste majčinu dušicu za izbacivanje valjkastih crva kod djece, a kod beba se koristi za liječenje gasova i grčeva.

Majčina dušica je antispazmodik (spazmolitik) i pomaže kod ublažavanja bola uzrokovanog grčevima. Pasta pripremljena od ove biljke se može koristi za vanjsku primjenu kao vruća kašna obloga koja se stavlja na kožu da bi je utoplila i održala vlažnom. Ova primjena je uveliko korisna za liječenje mastitisa, tj. upale dojki. Međutim, infuzija pripremljena od majčine dušice se koristi za ispiranje i liječenje rana, posjekotina i čireva na koži.

Narodni ljekari ili travari koji svoje znanje prenose na svoje pomoćnike, često su preporučivali majčinu dušicu kao sredstvo za umirenje, antiseptik protiv bakterijskih infekcija, diuretik za povećanje protoka urina, ekspektorans za povećanje bronhijalnog lučenja, te kao karminativ za sprečavanje stvaranja gasa u crijevima i oslobađanje organizma od njega. Farmakolozi su već dokazali da se majčina dušica može upotrebljavati kao antiseptik, ekspektorans, antispazmodik i karminativ. U medicini se smatra da ova biljka ima iste kvalitete kao timijan, ali su oni slabije izraženi nego kod timijana. Ukratko, majčina dušica je koristan aromatični, antiseptički tonik koji osvježava. Dobar je antispazmodik, diuretik kao i emenagog koji podstiče i reguliše menstruaciju.

Takođe, kao što smo već spomenuli, majčina dušica je korisna za izlječenje bolesti respiratornih organa, a pomaže i onima koji pate od lošeg varenja. U oba slučaja, travari preporučuju upotrebu infuzije pripremljene od ove biljke. Pored toga, infuzija od majčine dušice je koristan lijek za izlječenje nadimanja i stvaranja viška gasova u želucu i crijevima. Kad je upotrebljavaju ljudi koji pate od magarećeg kašlja, rezultati su odlični. Obično, infuzija pripremljena od oko 30 g sušene majčine dušice u oko 500 ml ključale vode je korisna za liječenje gorepomenutih poremećaja. Infuzija se može zasladiti dodavanjem šećera ili meda, a umirujuće dejstvo se može postići ako joj dodamo bagrem ili laneno sjeme. Doziranje je jednostavno. Za bolje dejstvo se uzima 1 ili više supenih kašika ove mješavine nekoliko puta dnevno.

Mješavina pripremljena sa majčinom dušicom je, takođe, veoma blagotvorna za liječenje alkoholizma, a prema riječima jednog travara po imenu Kalpeper, ova biljka je djelotvoran lijek protiv noćnih mora. On kaže da pripravak od sirćeta od majčine dušice, koje se pravi slično kao sirće od ruže, nanesen na glavu odmah čovjeka oslobađa svih bolova.

Infuzija od ove biljke se preporučuje za liječenje stanja uznemirenosti i letargije. Isto tako, čaj od majčine dušice je koristan lijek protiv glavobolje ili bilo kog drugog problema vezanog za nervni sistem. Ovaj čaj se može uzimati sam ili pomiješan sa ekstraktima drugih biljaka kao što je ruzmarin.

Sastav majčine dušice

Velike količine majčine dušice se potrebne da bi se dobile značajne količine ekstrakta. Kada se destiluje 100 kg dehidrirane majčine dušice, dobije se samo oko 150 g ovog biljnog koncentrata. Koncentrat majčine dušice je žuta tečnost poznata čiji miris je blaži nego miris ulja koji se dobija iz timijana. Destilovani koncentrat iz sušene majčine dušice ima između 30 i 70 posto fenola, uključujući timol, karvakrol i druge. Pomiješan sa uljem dobijenim iz timijana, koncentrat majčine dušice se pretvara u vještačko ulje. U industriji parfema, ulje majčine dušice se uglavnom koristi za proizvodnju aromatičnih i antiseptičkih sapuna.

Majčina dušica /Thymus serpyllum/ 50 grama

Similar Posts