Kantarion biljka

Kantarion

Drugi nazivi: gospina trava, gospino cvijeće, gospino zelje, bogorodičina trava, ivanjčica, trava svetog Jovana, pljuskavica, prostrelnik, itd.

Stanište: Kantarion je čuveno livadsko cvijeće i ljekovita biljka koja raste u sunčanim područjima koja su djelimično zahvaćena hladovinom. Odgovara mu suvo, šljunkovito zemljište uz puteve. Kantarion lako može narasti iz sjemena ili podijeljenog korijena u proljeće ili u jesen na zemljištu koje ima dobru propusnost.

Opis biljke: Kantarion može dostići visinu 30-90 cm iz razgranatog, drvenastog korijenovog sistema, stabljike su mu oble i uspravne i razgranate u gornjem dijelu. Tamnocrvene su pri dnu i pokrivene su tamnocrvenim tačkicama na ograncima.

Glatki, svjetlozeleni, izduženi listovi su pokriveni sitnim providnim uljanim žlijezdama koje izgledaju kao rupice.

Cvjetovi kantariona imaju žute latice oivičene crnom bojom dok se u sredini nalazi mnogo prašnika koji ih čine paperjastim. Plod kantariona je trodijelna čaura koja sadrži male, tamnosmeđe sjemenke.

Cvjetovi cvjetaju od juna do septembra, a mogu se brati i sušiti, te kasnije koristiti.

Dijelovi biljke koji se koriste: Beru se cvjetovi i listovi i koriste se u ljekovite svrhe.

 

Terapeutska upotreba kantariona

Kantarion se u drevna vremena koristio kao sedativ i lijek protiv malarije. Takođe, ova biljka je imala svoju primjenu kao balzam za rane, opekotine, te ujede insekata.

Danas se kantarion koristi za liječenje nervnih stanja poput depresije, anksioznosti i problema sa snom.

Ova biljka je prirodni lijek koji se najčešće koristi protiv depresije.

Iako se u Njemačkoj i Irskoj izdaje uz recept, kantarion je kao prirodni lijek u mnogim zemljama, uključujući SAD, još uvijek dostupan bez recepta.

Istraživanja su pokazala da kantarion djeluje u slučaju blagih i umjerenih oblika depresije dok bi teže oblike (naročito one koji uključuju misli o samoubistvu) trebalo prepustiti ljekarima specijalistima.

Kantarion važi za sedativ i sredstvo koje ublažava bol. Upotrebljava se i za liječenje išijasa i reumatskih bolova.

Smatra se da kantarion ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Njegova protivupalna svojstva ga čine odličnim lijekom protiv rana i opekotina.

Ova biljka se pokazala i kao preliminarno rješenje za liječenje alkoholizma.

Neki naučnici ispituju mogućnost kantariona u liječenju virusa side. Međutim, problem s kojim se susreću je taj da kantarion može da izazove kontraindikacije sa lijekovima koji se koriste protiv simptoma tog virusa, te smanji njihovo dejstvo.

Kada se upotrebljava sa crnim kohošom, može pomoći kod simptoma vezanih za menstruaciju, kao i kod simptoma koji se javljaju kasnije, u predmenopauzi i menopauzi.

Sezonska depresija ili sezonski afektivni poremećaj se, takođe, donekle uspješno liječi pomoću kantariona.

Kod djece, kantarion se koristi ukoliko postoji problem mokrenja u krevetu, koristi se, kao što smo već rekli, kod blagih oblika depresije, te kao lokalno sredstvo za ublažavanje bola uzrokovanog infekcijom kože, poput dermatitisa, a u kapima se upotrebljava protiv bola u uhu koji je posljedica upale.

 

Doziranje

Kantarion je dostupan u mnogo oblika. Postoji u vidu tableta, kapsula, tinktura, čajeva, krema na bazi ulja. Ima ga i u sjeckanom obliku, kao i u prahu.

Najbolja garancija kvaliteta su proizvodi koji sadrže 0,3% hipericina.

 

Moguća neželjena dejstva kantariona

Kantarion se zaista pokazao kao lijek koji povoljno djeluje na blage i umjerene oblike depresije i ako se uzima pod nadzorom ljekara ili travara, relativno je bezbjedan.

Postoje blaga neželjena dejstva koja se vezuju za kantarion, kao npr. bol u stomaku, osip po koži, umor, nemir, glavobolja, suva usta, vrtoglavica, te povremeno osjetljivost na sunce.

Postoji prilično dug spisak lijekova s kojima kantarion ima moguće interakcije. Zbog sposobnosti da metabolizuje neke lijekove veoma brzo, kantarion može da utiče da oni brzo prođu kroz organizam i tako ne stvore nikakav efekat, odnosno stvore hiperstimulaciju.

Svako ko uzima lijekove bi trebalo da se posavjetuje sa ljekarom ili farmaceutom prije nego što uvrsti kantarion u svoj režim liječenja.

Sada ćemo vam navesti lijekove koji su naročito opasni u kombinaciji sa kantarionom, a to su: antidepresivi, digoksin, imunosupresivi, proteazni inhibitori (poput indinavira), loperamid, oralna kontracepcijska sredstva, reserpin, teofilin, varfarin, lijekovi protiv epilepsije, kao i lijekovi koji se koriste prilikom operacije.

Kantarion ili Gospina trava /Hypericum perforatum/ 50 grama

Similar Posts