Hajdučka trava biljka

Hajdučka trava

Drugi nazivi: hajdučica, sporiš, stolisnik, jalovi mjesečnjak, kunica.

Stanište: Hajdučka trava je otporna višegodišnja biljka koja vodi porijeklo iz Evroazije, ali je rasprostranjena i u SAD-u.

Hajdučka trava se može naći uz pružne šine, travnate površine, duž ograda, uz puteve i druge rubove.

Biljka napreduje i na zemljištu koje je siromašno nutrijentima sve dok je propusnost zemljišta dobra. Najviše joj odgovara potpuno osunčano mjesto, ali podnosi i ona mjesta koja su djelimično u hladu.

Hajdučka trava je otporna na sušu. Međutim, podložna je plijesni i rđi. Biljka je generalno oslobođena od bolesti i napada insekata.

Opis biljke: Hajdučka trava je višegodišnja biljka koja je veoma čvrsta i u rano proljeće se njeni dugi, meki listovi formiraju u rozetu.

Listovi, dužine 7,5-10 cm i širine 2,5 cm, naizmjenično su raspoređeni na stabljici i trojno su perasto dijeljeni.

Cvjetna peteljka pokrivena dlačicama pojavljuje se kasnije sa listovima koji su kraći i naizmjenično raspoređeni. Hajdučka trava je prijatnog mirisa, cvjeta od ranog ljeta do rane jeseni, sa bijelim i ponekad roza cvjetićima formiranim na vrhovima u cvasti.

Cvjetovi su prečnika oko 60 mm, sačinjeni od 4 do 6 vanjskih cvjetnih listića. Oni su obično širi i okružiju mnoštvo malih unutrašnjih cvjetnih listića.

Hajdučka trava dugo cvjeta, konačno formirajući sjemene čaure koje ostaju preko zime. Listovi koji se nalaze pri dnu biljke, takođe, često ostaju preko zime i mogu zadržati zelenu boju kada se snijeg otopi u proljeće.

Dijelovi biljke koji se koriste: Vrhovi, stabljike, listovi i cvijet.

Upotreba hajdučke trave u terapeutske svrhe

Aktivni sastojci hajdučke trave su: eterično ulje, koje sadrži a- i b- pinene, acetat, borneol, kariofilen, eugenol, farnesen, mircen, salicilna kiselina, tujon, cineol (eukaliptol), kamfen, kamfor, gama terpinen, isoartemisia keton, hamazulen, limonen, sabinen, triciklen i seskviterpen laktoni.

Primarno vanjsko dejstvo hajdučke trave je stiptično (zaustavlja krvarenje), astringentsko (izaziva grčenje tkiva), antiseptičko (zaustavlja razvijanje bakterija), pomaže zacjeljivanju tkiva, protivupalno i moguće anestetičko.

Hajdučka trava je dijaforetik (diže tjelesnu temperaturu i izaziva znojenje), ekspektorans i karminativ (rastjeruje gasove), zaustavlja krvarenje, ima astringentsko, antibiotičko, protivupalno, antispazmodičko i analgetičko djelovanje, stimulans je i emenagog. Od hajdučke trave se dobija i gorki tonik koji stimuliše varenje.

Prije više od 3000 godina, stari Grci su hajdučku travu koristili za liječenje rana. Naziv roda ove biljke Achillea je data u čast grčkog heroja Ahila, koji je navodno hajdučku travu koristio za liječenje svojih i rana svojih vojnika koje su zadobili u bitkama.

Hajdučka trava je ženska biljka i koristi se da ublaži simptome menstruacije. Brojna istraživanja su poduprla upotrebu ove biljke za pojačanje cirkulacije prema materici, tako poboljšavajući tonus, povećavajući protok krvi tokom menstruacije i smanjujući grčenje materice i grčeve u toku menstrualnog ciklusa.

Travari preporučuju hajdučku travu kao prirodan lijek za menoragiju, amenoreju i leukoreju.

Vjeruje se da je prirodni antiseptik. U Škotskoj se od hajdučke trave prave masti koje se koriste za liječenje hemoroida.

Gorki sastojci i masne kiseline podstiču protok žuči, tako poboljšavajući varenje i sprečavajući stvaranje kamena u žuči.

Hajdučka trava se upotrebljava kao prirodni dekongestiv i ekspektorans djelujući astringentski što je korisno za liječenje začepljenog nosa koji je posljedica prehlada i alergija uzrokovanih plijesni, prašinom, peruti.

Problemi kože poput ekcema se liječe infuzijom od hajdučke trave.

Hajdučka trava se upotrebljava kao prirodno protivupalno sredstvo za liječenje artritisa i reumatizma. Eterično ulje hajdučke trave je bogato seskviterpen laktonima i alkamidima koji ovoj biljci daju protivupalna svojstva.

Travari hajdučku travu smatraju jednim od najboljih dijaforetika. Ona je standardni prirodni lijek protiv groznice.

Za prirodno liječenje groznice, hajdučka trava se kombinuje sa cvijetom zove, pitomom nanom, resnikom, kajenskom paprikom i đumbirom.

Hajdučka trava snižava krvni pritisak jer utiče na širenje perifernih krvnih sudova i travari je smatraju posebno dobrom za liječenje stanja tromboze povezanih sa hipertanzijom.

Za prirodno liječenje visokog krvnog pritiska hajdučka trava se kombinuje sa glogom, cvjetovima lipe i imelom.

Alkaloidi u hajdučkoj travi imaju hemostatičko dejstvo (zaustavljaju unutrašnje krvarenje), tako da se biljka koristi kao lijek za zaustavljanje krvarenja.

Travari hajdučku travu koriste kao prirodni digestiv. Biljka stimuliše lučenje enzima i sokova koji pomažu varenju, poboljšavajući apetit.

Astringentsko dejstvo hajdučke trave je korisno za prirodno liječenje dijareje i dizenterije.

Hajdučka trava se koristi kao prirodni lijek za ublažavanje simptoma cistitisa (infekcija bešike okarakterisana bolom i čestim i bolnim mokrenjem).

Hajdučka trava se može koristiti kao prirodni stimulans za kardiovaskularni sistem, te za liječenje proširenih vena, hemoroida, flebitisa (upale površinskih vena koje izazivaju bol) i tromboze.

Doziranje i primjena

Cvijet hajdučke trave – 3 g dnevno kao čaj ili infuzija.

Ekstrakt hajdučke trave (1:1,25 etanola) – 1-4 ml tri puta na dan.

Sušena biljka – 2-4 g infuzije ili kapsule od hajdučke trave tri puta dnevno.

Tinktura (1:5; 40 etanola) – 2-4 puta na dan.

Moguća neželjena dejstva i interakcije hajdučke trave

Hajdučku travu bi trebalo prikupljati i koristiti obazrivo i ograničeno.

Prekomjerna i duga upotreba ove biljke, bilo da je vanjska ili unutrašnja, može uzrokovati fotosenzitivnost i alergijske reakcije.

Neki ljudi dobiju osip ukoliko dodirnu hajdučku travu.

Kunica ili hajdučka trava /Achillea millefolium/ 50g

Similar Posts