Đumbir biljka

Đumbir

Opis i stanište: Đumbir je uspravna višegodišnja biljka koja dostiže visinu do 1 m. To je tropska biljka koja se može naći u istočnoj Aziji i Australiji. Zemlje poput Indije i Kine su najveći proizvođači đumbira. Njegov veliki gomoljasti rizom (podzemno stablo) je dio biljke koji se koristi u ljekovite svrhe.

Đumbir se sada uzgaja u većini tropskih i suptropskih zemalja, a njegovo porijeklo nije poznato.

Dijelovi biljke za upotrebu: Koristi se svjež i sušeni rizom.

 

Prednosti đumbira i njegova upotreba u terapeutske svrhe

Đumbir se hiljadama godinama upotrebljava za pripremanje hrane i u narodnoj medicini.

Od davnina se koristi za liječenje mučnine. Nauka je potvrdila upotrebu đumbira kao prirodnog lijeka protiv mučnine i srodnih stanja kao što su  jutarnja mučnina i mučnina tokom putovanja.

Đumbir sadrži mnogo protivgljivičnih elemenata što ga čini popularnom biljkom za liječenje atletskog stopala.

Istraživanja su pokazala da korijen đumbira zaustavlja stvaranje citokina koji su uzročnici upala. Stoga, njegova upotreba za liječenje upala u tradicionalnoj medici postaje sve popularnija.

Đumbir se u tradicionalnoj medicini koristi i za stimulaciju apetita, podsticanje znojenja i borbu protiv neprijatnog mirisa tijela.

Još jedna popularna primjena đumbira je u liječenju bola u zglobovima, naročito stanja koja su posljedica slabe cirkulacije.

Đumbir doprinosi zdravlju srca. Dokazano je da usporava proizvodnju lošeg holesterola i triglicerida u jetri i sprečava zgrušavanje i agregaciju trombocita u krvnim sudovima, što se dovodi u vezu sa aterosklerozom i krvnim ugrušcima.

Korijen đumbira se koristi za liječenje gastrointestinalnih smetnji poput nadutosti, lošeg varenja i dijareje. Pokazalo se i da smanjuje intenzitet menstrualnih grčeva.

Korijen đumbira se koristi i za liječenje nekih simptoma prehlade i gripa, kao što su razrjeđivanje šlajma i liječenje drhtavice.

Kašalj, astma, halitoza, visoka temperatura, sinusitis, menstrualni grčevi i kolici su stanja koja se u narodnoj medicini liječe đumbirom.

Đumbir je i popularan prirodni lijek protiv žgaravice.

 

Doziranje u terapeutske svrhe

Đumbir je dostupan kao svježa biljka, ili sušeni korijen, u tabletama, kapsulama, prahu, ili kao čaj.

Uobičajene dnevne doze su:

Svjež korijen đumbira: 9 g sušenog korijena đumbira dnevno. Ovo se može uzeti kao čaj ili u pecivima. Uzmite 5-6 tankih kriški svježeg đumbira i namočite ih u vruću vodu 30 minuta kako biste dobili čaj od svježeg đumbira.

Sušeni korijen đumbira: 150-300 mg sušenog korijena đumbira se može uzimati tri puta dnevno u obliku kapsula ili praha.

Sušeni korijen đumbira se može koristiti i za čaj. Čajna kašika sušenog praha se može dodati u oko pola litra vruće vode, ostaviti 30 minuta, nakon čega ćete dobiti čaj.

Tablete i kapsule obično dolaze u dozama 150mg-500mg.

 

Moguća neželjena dejstva đumbira

Trudnice bi trebalo da budu oprezne sa đumbirom zbog mogućnosti izazivanja kontrakcija materice.

Takođe, pokazalo se da đumbir ometa (utiče na apsorpciju) dijetetskog gvožđa i vitamina koji se razgrađuju u mastima.

Bol u stomaku je uobičajena nuspojava u slučaju uzimanja velikih doza đumbira. Ova biljka može pojačati dejstvo sredstava za razrjeđivanje krvi, barbiturata, beta blokatora, insulina i drugih lijekova protiv dijabetesa.

Zbog toga što razrjeđuje krv, đumbir ne bi trebalo koristiti prije operacije.

Đumbir korijen /Zingiber officinale radix/ 50 grama

Similar Posts