Bonusi i podsticaj 2022

Pozdrav hostesama i osoblju biljene apoteke Aromatica. 

Evo vijesti i odluke Aromatice koje ce vam se, nadamo se, dopasti.

U cilju podsticaja vase angazovanosti i povecanja prometa, kao i adekvatnog nagradjivanja vaseg truda, donesena je odluka o dodatnim podsticajima pored vec ugovorenih i zagarantovanih plata.

Odluceno je da se dodjeljuju bonusi za vasu direktnu asistenciju kod prodaje dolje navedenih proizvoda. 

Proizvodi ukljuceni u bonus i podsticaj:

 

 • JJ i Mikulic med i proizvodi od meda.
 • Maticna mlijec
 • Polen
 • Propolis 
 • Sapuni
 • Bath bombe
 • Soli za kupanje
 • Natural-E etericna ulja
 • Dr Pasha proizvodi
 • Refan proizvodi ukljucujuci i parfeme
 • Natural-E neven-mrkva krema.

Ostali proizvodi nisu dio ovoga programa. 

Placanje i bonusi:

Vec dogovoreno sa hostesama: 4.17KM po satu garantovana plata. To jest za 6 sati rada 25KM.

Bonusi ce biti dodjeljeni po kliznoj skali i minimalnoj potrebnoj angazovanosti.

Skala dodjele bonusa:

 

0 do 299.99KM u smjeni  0% bonus

 

300 do 599.99KM 1% bonus – Ostvarljivo u sezoni cak i kad nema guzve

 

600 do 1499KM 1.5% bonus – Po proslogodisnjem iskustvu, vrlo ostvarljivo

 

1500 do 2499.99KM 2% bonus – Ostvarljivo u sezoni uz trud i vjestinu.

 

2500+ 2.5% bonus – “Simba, good luck!” Nije neostvarljivo, ali uz dosta truda i malo srece.

Detaljnije pojasnjenje:
Ako hostesa u svojoj radnoj smjeni, bez obzira na broj sati, asistira u prodaji gore navedenih proizvoda u iznosu od 0 KM do 299.99KM, dobija zagarantovanu platu od 4.17KM po satu i 0% bonusa.

Da bi se ostvarilo pravo na bonus, hostesa treba asistirati u minimalno 300KM prodaje gore navedenih proizvoda.
Mozda se ovo cini mnogo novim hostesama, ali Martina i Sabrina mogu potvrditi da je ovu cifru lako ostvariti cak i sa samo jednim boljim kupcem kad puna sezona pocne. 

Ako hostesa asistira u prodaji od 300 KM do 599.99 KM dobija bonus od 1% od prodaje. To jest 1KM za svakih 100KM asistencije.

Procenat raste po gore objavljenoj skali.
Procenat raste na ukupni procenat prodaje. To jest, kad iznos dostigne 600KM, 1.5% se obracunava na ukupan iznos, a ne samo na razliku of 600 do 1499.99. 
1.5 KM na svakih 100 KM asistencije itd. po skali.

Dogovorena satnica od 4.17KM se uvijek placa, bez obzira na visinu bonusa. 

Racunice koje slijede ispod su obracunate samo kao pokazatelj, a bonusi ce varirati od dana do dana zavisno od vase angazovanosti i ostalih prilika.

Racunica moguce zarade uz garantovanu platu od 4.17 KM po satu

 Od 0 do 299.99KM direktne assistencije u prodaji navedenih proizvoda placeni ste zagarantovanih 4.17KM po satu ili 25KM za 6 sati rada. 

Ako svaki dan asistirate prodaju od 300KM, svaki dan cete dobiti dodatne 3KM. Ako radite 25 dana u mjesecu, to bi bilo dodatnih 60KM za vas. 400KM asistencija 4KM za vas itd. sve do 599.99KM (1% od vase ukupne asistencije).

Kad dostignete 600KM asistencija, procenat bonusa se dize sa 1% na 1.5%.
Dnevna asistencija od 600KM = 9KM x 25 smjena = 225KM bonus za mjesec dana.

Poslije 1500KM procenat se dize na 2%.
Dnevna asistencija od 1500KM = 30KM x 25 smjena = 750KM bonus za mjesec dana.

2500KM procenat ide na 2.5% . 63.5KM.
Dnevno ili 1562KM bonus za 25 smjena 

Procenti se racunaju dnevno. Jedan dan bonus moze biti 0%, a drugi 2.5% ili bilo sta izmedju.

Timski rad sa osobljem Aromatica biljne apoteke

Posto je vas posao da skrenete musteriju u radnju, a posao osoblja Aromatice da napravi sto bolju prodaju, i osoblje Aromatice ce biti nagradjeno po istoj skali. 1% za hostese = 1% za Aromatica osoblje. 2% za hostese je i 2% za osoblje. Prema tome, radite kao tim i pomazite jedni druge.

Ovaj sistem takodje omogucava i preciznije vodjenje evidencije o prodanim proizvodima za racunanje bonusa. Osoblje je motivisano da precizno zabiljezi svaku vasu prodaju, jer i oni imaju direktnu korist od toga. 

Nekoliko vrlo vaznih stvari koje stalno treba imati na umu
Osoblje Aromatice vec zna i radi u skladu sa sljedecim pravilima. Za nove saradnike i hostese vazi isto pravilo: 
– Nikad ne lazite ili varajte potencijalne i stalne musterije o proizvodima taman iako ce to uzrokovati gubitak prodaje.
Nas moto je da musterija mora izaci iz radnje zadovoljna, sa ili bez proizvoda. Pokusajte nauciti sve sto mozete o proizvodima koje nudite. To ce sigurno podici broj vasih asistencija. Ako niste sigurni kako da odgovorite na pitanje, izvinite se i pitajte osoblje ili uputite musteriju u radnju za objasnjenje. Sve se vodi kao vasa asistencija.
Ne komentarisite i ne razgovarajte o platama, prodajama ili bilo cemu drugom sto se tice Aromatice ni sa kime. Pogotovo ne sa komsilukom. Krsenje ovih pravila ce izazvati momentalni prestanak rada u Aromatici. 
– Dok hostirate budite u granicama nase radnje. Ako prolaznici gledaju druge izloge obratite im se tek kad zavrse i dodju u vase okruzenje. Nikad ne treba da izgleda da ste nekom od komsija ukrali musteriju.
Dok ste pred radnjom u Zlatarskoj, tamo imate malo vise slobode kretanja i izlazenja prema sredini ulice. I tamo vazi pravilo da ne ometate dok neko gleda nakit.  

 

Moguci problemi i nejasnoce:

 1. Da li je musterija stalna, ponovoljena ili je zasluga hostese?
  Ako nismo sigurni dajemo kredit hostesi. Ovdje mozemo biti i fleksibilni. Ako je hostesa ukljucena u konverzaciju sa kupcem i asistira u prodaji, bez obzira da li je stalni kupac, mozemo dati kredit hostesi. Izuzetci su Yusuf Iftikar, Talib i ostali koji su nasu stalni kupci godinama i koji nam dovode grupe. Ako je ocigledno da je hostesa i ovdje pomogla prodaji kredit treba biti upisan hostesi. 
 2. Musterija uzeo brosuru i komunicirao sa jednom hostesom, a dosao da kupi kasnije u smjenu druge hostese.
  Ako nismo sigurni, kredit hostesi koja je trenutno u smjeni ako je ona imala konverzaciju i asistirala u prodaji. Eventualno, djevojke na brosure koje dijele mogu staviti svoje inicijale ili ime. Vjerovatno ce biti ovakvih situacija, ali sanse gubitka i dobitka musterije su iste za sve djevojke tako da ovdje ne mozemo biti bas precizni. Moguce je i dijeljenje bonusa izmedju dvije hostese ako nam logistika to dozvoli.
 3. Situacije gdje u jednoj smjeni ispred jedne radnje rade dvije hostese ili vise od jednog clana Aromatica osoblja. 
  Da ne bi dolazilo do sukoba izmedju hostesa oko musterija, procenat bonusa se dijeli na jednake dijelove bez obzira koja je hostesa direktno ucestvovala u asistenciji prodaje. Ovo se uglavnom desava kad su velike guzve tako da i pored dijeljenja procenata iznos bonusa u KM ce biti zadovoljavajuci. Ukupni bonus u ovakvim slucajevima ce biti uvijek 5% bez obzira koliki je promet napravljen. (Primjer. Dvije hostese i dvoje stalno uposlenih ce podijeliti po 1.25% bonusa bez obzira da li je prodaja presla 2500KM ili bila samo 300KM.  Ako hostesa/uposlenik radi sama jedno vrijeme, pa se druga hostesa/uposlenik pridruzi kasnije, dijeljenje procenta od 5% pocinje od momenta kad se druga osoba pridruzi. 

Biti ce jos situacija koje ne mozemo predvidjeti i regulisati cemo ih od slucaja do slucaja, vodeci racuna da niko ne ostane uskracen. 

BosnianArabicEnglishFrenchGermanTurkish